#beHealth Hackathon: negen uitdagingen voor betere zorg

U bent arts, huisarts of specialist, en u werkt aan een project dat bij een van de negen uitdagingen past, of u bent een expert in een van die uitdagingen, en u hebt tijd? Schrijf u dan in voor de 2e beHealth Hackathon waar u kennis kunt maken met de Belgische eHealth.

Op vrijdag 1 december gaat de beHealth Hackathon van start. Op deze creatieve marathon van 42 uur, de 2e in België gewijd aan gezondheid, krijgen artsen, verpleegkundigen, ontwikkelaars, ontwerpers, … de kans om digitale oplossingen te creëren om de zorgcontinuïteit in het land te verbeteren. Een initiatief van het Lifetech.brussels Cluster, Onafhankelijke Ziekenfondsen, het Partena Ziekenfonds, Partenamut en Pfizer met de steun van Medisfeer en De Specialist.

De beHealth Hackathon is een uniek evenement voor iedereen die graag anticipeert op de toekomst, inspirerende mensen ontmoet en deelneemt aan de evolutie van de gezondheidszorg door oplossingen te ontwikkelen voor maatschappelijke uitdagingen. Alles draait rond een negental uitdagingen:

  • Hoe kunnen we jongeren bewustmaken van hun afhankelijkheid van internet en smartphones?
  • Hoe kunnen we jonge moeders na hun bevalling ondersteunen en ervoor zorgen dat zorgverleners onderling vlot informatie uitwisselen?
  • Hoe kunnen we de behandeling van littekens door brandwonden verbeteren?
  • Hoe kunnen we ouderen helpen omgaan met eenzaamheid?
  • Hoe kunnen we mensen met migraine helpen om hun aandoening te voorkomen en te behandelen?
  • Hoe kunnen patiënten beter opgevolgd worden bij transfers tussen gezondheidsinstellingen en -professionals?
  • Hoe kunnen we chronisch zieken helpen om hun behandelingen, de kalender van de onderzoeken, … beter te coördineren?
  • Hoe kunnen we de gezondheid van ouderen verbeteren door hen meer te betrekken bij hun verzorging na de ziekenhuisopname?
  • Hoe kunnen we een medisch paspoort creëren voor ouderen, zodat hun ziekenhuisopname vlotter verloopt?

Op vrijdagavond krijgen de deelnemers deze uitdagingen voorgeschoteld. Ze zullen in team samenwerken om elk een uitdaging aan te gaan. Om 22 uur wordt dan het startschot gegeven voor de marathon. Elke uitdaging werd door een expert geanalyseerd en door een wetenschappelijk comité besproken, alvorens te worden geselecteerd voor de beHealth Hackathon. Deze projectleiders, afkomstig uit de ziekenhuiswereld of industrie, zullen de teams het hele weekend lang begeleiden. En misschien u ook?

Test in situ

Voor de deelnemers beginnen met de ontwikkeling van de oplossing, moeten ze hun idee testen. Daarom opent op zaterdagochtend Domitys Services de deuren. Deze groep telt 70 serviceresidenties in Frankrijk en België en biedt een breed scala aan activiteiten en diensten voor het welzijn van gepensioneerden in een aangename omgeving. “We geloven in nieuwe technologieën om aan preventie te kunnen doen. Veel van onze bewoners voelen zich betrokken bij dit type burgerinitiatief en nemen vrijwillig deel”, zegt Patrick Meilleur, operationeel directeur van Domitys in België. De deelnemers zullen, gewapend met hun oplossing, in dialoog gaan met de bewoners. Want zij zullen vast en zeker hun zegje willen doen over het project van het team van Patrick Meilleur, die zelf ook deelneemt aan de beHealth Hackacton. “We staan voor een aantal uitdagingen om onze residenten beter te omkaderen. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan de opvolging van parameters van dagelijkse activiteiten vanuit preventief oogpunt. Binnen een multidisciplinair team onze kennis aanbieden, is een unieke kans om te innoveren.”

Bij hun terugkeer in de nieuwe gebouwen van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, kunnen de deelnemers hun bevindingen voorleggen aan de verschillende coaches. “We zijn het gewend om ondernemers te begeleiden in hun creatieproces. Ze hebben altijd veel ideeën, maar het milieu is erg gereguleerd. Het is onze rol om hen tot een realistische oplossing te brengen", zegt Azèle Mathieu, manager van Lifetech.brussels.

Het wordt een lange nacht voor de ontwikkelaars en ontwerpers, die hun technische oplossing zullen verfijnen om de volgende dag een prototype voor te stellen. Elk team krijgt hiervoor toegang tot verschillende technologische middelen en geconnecteerde medische devices.

Prijzen

Veertig uur later, op zondagnamiddag, zullen de teams hun digitale oplossing én hun businessplan voorstellen. Een jury van gezondheidsdeskundigen zal hun oplossing beoordelen vanuit het standpunt van de investeerder, de patiënt en de supervisor. De drie winnende teams krijgen begeleiding om hun bedrijf op te starten en werk te maken van hun commerciële activiteiten. Eén van hen krijgt 10.000 euro van de Koning Boudewijnstichting zodra de startup is opgericht. De leden van de winnende teams ontvangen ook verschillende wearables. Medisfeer, De Specialist en de RMN-groep geven een prijs van 15.000 euro aan communicatie en marketing om de geselecteerde startup kenbaar te maken.

De belangstelling voor de hackathon wordt gedeeld met tal van partners: Innoviris, Pfizer, IBM, de Koning Boudewijn Stichting, het Partena Ziekenfonds, Partenamut, de Onafhankelijke Ziekenfondsen en Lifetech.brussels.

De wearables Bewell Connect worden geleverd door Visiomed.

Om deel te nemen:

Inschrijven: http://behealth.hackathon.brussels
89 plaatsen, 79 euro per persoon, gratis inschrijving voor studenten.

De Specialist en Medi-Sfeer hebben tien uitnodigingen voor u. Mail de redactie op redaction@rmnet.be met als ‘onderwerp’ #beHealthHackathon.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.