Algoritme identificeert prioritaire risicopatiënten voor vaccinatie

Risicopatiënten die voorrang krijgen in de vaccinatiecampagne, worden geïdentificeerd aan de hand van de databanken van de ziekenfondsen en de online medische dossiers van artsen. Dankzij een algoritme worden diagnostische en behandelingscodes opgezocht, zodat de betrokken patiënten een persoonlijke uitnodiging kunnen krijgen. Dat heeft Sabine Stordeur, medeverantwoordelijke van de taskforce vaccinatie, dinsdag gezegd op de persconferentie van Sciensano.

De prioritaire vaccinatie van personen die lijden aan chronische ziektes stuit op veel onbegrip, vooral in medische kringen, zegt Stordeur.

"Die personen worden vroeger gevaccineerd omdat ze een groter risico lopen bij een coronabesmetting dan andere groepen", legt de medeverantwoordelijke van de taskforce vaccinatie uit. "Maar om hen te kunnen uitnodigen, moeten ze een persoonlijke uitnodiging krijgen en moeten we hen dus kunnen identificeren. Dat kan met een algoritme om diagnostische en behandelingscodes op te zoeken in de databanken van de ziekenfondsen en in de online medische dossiers. Zo kunnen we risicopatiënten eruit filteren."

Stordeur benadrukt dat er geen gegevens worden opgevraagd over de gezondheidstoestand van de patiënt, noch over het type comorbiditeit of de behandeling. "We maken dus geen databank over de gezondheidstoestand van bepaalde inwoners, gewoon een lijst van personen die prioritair gevaccineerd moeten worden."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Simonne BLANCHE

    09 maart 2021

    hoe kan een hartpatient van 78 j prioritair worden aangschreven binnen zijn categorie? of moet hij gewoon zijn beurt afwachten zoals alle andere gezonde 65+sers?

  • Simonne BLANCHE

    09 maart 2021

    hoe kan een hartpatient van 78 j prioritair worden aangschreven binnen zijn categorie? of moet hij gewoon zijn beurt afwachten zoals alle andere gezonde 65+sers?