AI versus covid-19: 1-0

AI modelleert menselijk gedrag om de overdracht van SARS-CoV-2 beter te begrijpen dankzij Japans onderzoek. Als dit model door andere teams wordt gevalideerd, zou het een nuttig voorspellend wapen kunnen zijn om de impact van het verschijnen van een nieuwe variant of een nieuwe pandemie te beperken.

Er zijn nog steeds veel mysteries rond de evolutie van het SARS-CoV-2-virus. Japanse onderzoekers hebben de evolutie van het virus bestudeerd met behulp van wiskundige modellen die worden ondersteund door artificiële intelligentie.

Zoals we weten, kunnen veel factoren de evolutie van een virus beïnvloeden en de overdracht ervan controleren. Inperkingsmaatregelen hebben geholpen om de overdracht tot op zekere hoogte te beperken. Net als bij veel andere virusziekten geldt ook hier dat hoe hoger de virsulast van een persoon, hoe groter het risico dat hij de ziekte op een andere persoon overdraagt.

Japanse onderzoekers hebben aangetoond dat SARS-CoV-2-varianten die geselecteerd worden als het virus evolueert van pre-Alpha naar de Delta-variant, een virale belasting vertonen met een vroegere en hogere piek, maar een kortere infectieduur. Selectie voor verhoogde overdraagbaarheid geeft vorm aan de virusdynamiek. Inperkingsmaatregelen kunnen deze evolutionaire overgangen ook beïnvloeden. Daarnaast laten we zien dat een kortere incubatieperiode en een groter aandeel asymptomatische infecties ook gunstig worden beïnvloed door de mutatie van SARS-CoV-2, wat een aanpassing is aan het menselijk gedrag, zoals we hebben gezien bij de Omicron-variant.

Als dit model door andere teams wordt gevalideerd, zou het een zeer nuttig voorspellend wapen kunnen zijn om de impact van het verschijnen van een nieuwe variant of tijdens een nieuwe pandemie door een ander virus te beperken, door de ontwikkeling van adaptieve behandelingen, effectieve screeningstrategieën en isolatiestrategieën aan te moedigen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.