Chatbot UAntwerpen geeft voor 90% betrouwbare antwoorden op vaccinvragen

Computerlinguïsten van de UAntwerpen hebben een chatbot op basis van artificiële intelligentie ontwikkeld die antwoordt op vragen over de coronavaccinatie. De tool VaccinChat haalt informatie van officiële online bronnen en kan ingezet worden tegen fake news rond de vaccins.

De onderzoeksgroep CLiPS van de UAntwerpen werkt rond taaltechnologie. Zo bouwden de linguïsten AI-software die automatisch hate speech kan detecteren op het internet.

Momenteel werkt de groep rond dialoogsystemen. "Het draait rond systemen waarmee je in natuurlijke taal een gesprek kan voeren. Een chatbot is een eenvoudige versie van zo'n dialoogsysteem: je kan er op een gebruiksvriendelijke manier en in het Nederlands snel informatie mee opzoeken", zegt professor Walter Daelemans. "De vele vragen die de bevolking heeft rond de vaccins boden ons een interessant en tegelijk ook nuttig toepassingsgebied om ons onderzoek in de praktijk te brengen."

Het resultaat is VaccinChat een chatbot die vragen beantwoordt met info van officiële online bronnen, zoals info-coronavirus.be en laatjevaccineren.be. "De informatie van die websites hebben we nog uitgebreid", zegt Daelemans. "Voor een groot deel is dat handwerk geweest. Het is uiteraard van groot belang dat alle info correct en up-to-date is. Vandaag kan het systeem meer dan 150 verschillende antwoorden geven. We gebruiken geavanceerde AI-software om de vragen van gebruikers te 'begrijpen' en automatisch het best passende antwoord te selecteren."

Naarmate meer mensen vragen stellen, zal het systeem ook meer antwoorden kunnen geven. "Het begrijpen van vragen en het selecteren van het juiste antwoord is niet altijd gemakkelijk omdat vragen vaak dubbelzinnig zijn en omdat er heel veel verschillende manieren zijn om dezelfde vraag te stellen. Vandaag kan VaccinChat ongeveer 90 procent van de nieuwe vragen correct beantwoorden."

De onderzoekers zien de chatbot als een tool tegen de verspreiding van fake news. "Het bezorgt je objectieve, wetenschappelijk ondersteunde informatie zonder dat je moet gaan zoeken in een wirwar van websites over het onderwerp, vaak ook met misleidende, incorrecte of achterhaalde informatie."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.