Voor het eerst aangetoond: telerevalidatie kostenbesparend

Telerehab III, een studie in Jessa, het ZOL en het St.-Franciscus ziekenhuis Heusden-Zolder, toont voor het eerst aan dat telerevalidatie hartpatiënten langer uit het ziekenhuis houdt én kosten bespaart voor de gezondheidszorg, tot 500 euro per patiënt. Probleem: op dit moment is er nog geen terugbetaling voor telerevalidatie in de cardiologie.

Na een hartinfarct moet de patiënt vaak zijn levensstijl aanpassen om herval te vermijden. Maar slechts een minderheid van de hartpatiënten slaagt erin om een gezonde levensstijl op lange termijn vol te houden. Uit een wetenschappelijke studie van het Jessa Ziekenhuis en UHasselt in samenwerking met het St.-Franciscus ziekenhuis Heusden en het Ziekenhuis Oost Limburg blijkt nu dat telerevalidatie of revalidatie op afstand een antwoord biedt op dit probleem. En bovendien de gezondheidszorg tot 500 euro per patiënt bespaart. Twee vliegen in één klap.

Het Jessa Ziekenhuis startte enkele jaren geleden, als één van de voortrekkers binnen Europa, met een grootschalig onderzoek naar alternatieve en innovatieve zorgmodellen zoals telerevalidatie of revalidatie op afstand”, vertelt prof. dr. Paul Dendale, cardioloog. “Kaderend in dit onderzoek werd een grote studie ‘Telerehab III’ opgezet mede door dr. Ines Frederix, doctoraatsstudente van UHasselt. Deze studie, die plaatsvond in Jessa, het ZOL en het St. Franciscus ziekenhuis Heusden-Zolder, onderzocht de lange termijn voordelen van cardiale telerevalidatie bij 140 hartpatiënten, zowel op klinisch alsook op economisch vlak.”

Revalidatie op afstand

Het principe van telerevalidatie of revalidatie op afstand is vrij eenvoudig”, zegt dr. Ines Frederix. “De hartpatiënt revalideert ‘op afstand’ met behulp van zogenaamde sensoren zoals bijvoorbeeld een stappenteller. De parameters van de patiënt zoals bijvoorbeeld fysieke activiteit, hartslag… worden opgemeten en deze gegevens worden automatisch doorgezonden naar een centraal platform. De patiënt krijgt dan feedback via e-mail of SMS en wordt zo als het ware op afstand gecoacht. Via het centrale platform kan de arts alle patiënten opvolgen en op die manier een kwalitatief hoogstaande zorgverlening garanderen.

Langer gezond en langer uit het ziekenhuis

Uit de studie blijkt dat hartpatiënten met telerevalidatie het veel beter deden dan de patiënten zonder. Hun fysieke conditie ging er namelijk > 10 keer zoveel op vooruit over een periode van 6 maanden, wat tevens resulteerde in een betere levenskwaliteit. “Wat nog veel belangrijker is”, geeft dr. Ines Frederix aan, “is dat de patiënten die geen telerevalidatie kregen, meer dan dubbel zo vaak heropgenomen werden wegens hartproblemen. Deze patiënten werden tevens gemiddeld 2 maanden vroeger heropgenomen in vergelijking met de patiënten die wel telerevalidatie kregen. Dat toont duidelijk de meerwaarde aan van telerevalidatie.”

Besparing tot 500 euro per patiënt

Het succesverhaal van Telerehab III lijkt ook zeer relevant in het huidige landschap van budgettaire beperkingen binnen de gezondheidszorg en past perfect binnen de koers die Maggie De Block wil varen in verband met e-Health en (secundaire) preventie. Telerevalidatie houdt namelijk niet alleen hartpatiënten langer gezond en uit het ziekenhuis, het kan ook de kosten van de gezondheidszorg drukken. “Iedere patiënt die via telerevalidatie werd opgevolgd, kostte meer dan 500 euro minder voor de gezondheidszorg (enkel directe gezondheidskosten).

Europese erkenning voor hartrevalidatie Jessa

De Europese Vereniging voor Cardiovasculaire Preventie en Revalidatie koos dit jaar het revalidatiecentrum van het Jessa ziekenhuis uit als één van de twee Europese top referentiecentra voor hartrevalidatie. In deze context werd een good clinical practice video opgenomen, die als voorbeeld voor de andere Europese revalidatiecentra werd getoond op het jaarlijkse congres van de Europese Vereniging voor Cardiologie in London. Innovatieve zorgmodellen zoals telerevalidatie werden in deze video naar voren geschoven als enorm beloftevol voor de toekomst!

Apps

Het Jessa Ziekenhuis bouwt momenteel in nauwe samenwerking met het Expertisecentrum Digitale Media van de Universiteit Hasselt verder aan een medisch, wetenschappelijk alsook technisch hoogstaand telerevalidatie programma onder de vorm van MobileHeart. MobileHeart is een smartphone gebaseerde applicatie die hartpatiënten begeleidt, motiveert en van educatie voorziet tijdens hun revalidatie. De eerste versie van MobileHeart wordt verwacht tegen begin 2016 en zal hopelijk in de toekomst de zorg voor vele hartpatiënten optimaliseren.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.