Vier vragen over snelheid en capaciteit voorgelegd aan Vlaamse vaccinatiestrategen

Tijdens een chatsessie voor de pers met het Vlaams Agentschap voor Zorg en Gezondheid legden we vier vragen over vaccinatiesnelheid en -capaciteit voor. Het ene antwoord klonk al wat bevredigender dan het andere en hier en daar voorzien we het dan ook van commentaar die in de chatformule niet echt mogelijk bleek.

1 - Een eerste vraag wierp dokter Louis Ide (infectioloog AZ Jan Palfijn) al op via Twitter en hij gaf ook al een hypothetisch antwoord: "Als we eerst de immuunstatus bepalen van de bewoners van de wzc's (antistoffen) en dan enkel degenen vaccineren die niet immuun zijn, hebben we wellicht nog voldoende om de zorgverstrekkers in de frontlinie te vaccineren."

Hiervoor verwees de Vlaamse overheid naar Prof. Pierre Van Damme: "Hij zei ons dat iedereen gevaccineerd moet worden, ook wie corona heeft gehad omdat de duur van die immuniteit kort zou zijn. Mensen zouden dus opnieuw geïnfecteerd kunnen geraken. Daarom dus niet de inspanning om vooraf de immuunstatus te bepalen." Een stelling die uiteraard nog onderhevig is aan voortschrijdend inzicht zoals dat heet.

"We hebben alle begrip voor de vraag van hulpverleners uit de eerste lijn om snel gevaccineerd te worden. Daarvoor bestaan ook sterke argumenten zoals die er ook zijn om de WZC-bewoners eerst te vaccineren. Maar er zijn nu eenmaal keuzes gemaakt." Keuzes die misschien nog worden bijgestuurd door de politiek aanstaande vrijdag, op een hoorzitting met minister Vandenbroucke.

"Het principe zal zijn dat zodra we vaccins binnenkrijgen, ze niet langer dan zeer beperkt in tijd gestockeerd mogen blijven", luidde het nog. "Het enige verwijt dat ons gemaakt kon worden, is dat we deze week tijd wilden gunnen aan de ziekenhuisapotheken om de procedures goed onder de knie te krijgen net als aan de WZC’s.  Die kritiek zullen we sportief aanvaarden. Maar vanaf volgende week schieten we tegen een zeer hoog tempo aan het werk voor de verdeling."

2 - Waarom niet op zondag vaccineren/vaccins ontdooien?

"Momenteel wordt aan de ziekenhuizen niet gevraagd om tijdens het weekend vaccins te ontdooien. Dat zou de capaciteit kunnen opdrijven, maar dat vergt toch wat HR-oefeningen om zoiets aan de sector te kunnen vragen," luidde het wat softe antwoord.

"Het personeel in de WZC’s is na zo’n horrorjaar verschrikkelijk overbelast en we hebben  ook aan een paar directies de vraag gesteld", klonk het ook nog. "Zij vinden het moeilijk om ook tijdens het weekend alle hens aan dek te laten komen om te laten vaccineren. In theorie is het wel mogelijk en we kunnen ons daar ook op voorbereiden." Begrijpelijk, maar ons zijn ook al vragen ter ore gekomen van personeel dat net aandringt op een snelle vaccinatie.

3 - Gepensioneerde tandartsen waren kandidaat om bij te springen en hebben sowieso vaccinatie-expertise. Kunnen zij niet worden ingeschakeld?

"Probleem nu is niet zozeer de mensen die de vaccins moeten zetten, in de WZC’s zijn ze erop voorzien om die toe te dienen. Wel moet je de vaccins beschikbaar hebben. En er is de capaciteit in de ziekenhuisapotheken, een andere expertise dan die van de tandartsen - zonder dit aanbod te willen minimaliseren. Vrijwilligers komen ongetwijfeld in een latere fase aan bod als we naar vaccinatiecentra gaan."

4 - Vanwaar het verschil in vaccinatiesnelheid tussen de landsgedeelten? Logistiek lijkt Wallonië nochtans moeilijker wegens de grotere afstanden?

"Eens eind januari zullen er waarschijnlijk geen verschillen meer bestaan tussen de verschillende landsdelen. Mogelijk zullen ze beneden de taalgrens deze week wat sneller opgestart zijn, maar we zullen ongeveer op hetzelfde moment dezelfde doelgroep gevaccineerd hebben."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Guido OP DE BEECK

    07 januari 2021

    Pfizer schrijft in de instructies dat een medisch reanimatie-team ter plaatse moet zijn , gedurende 30 min na de vaccinnatie. Besluit: alleen vaccinatiecentra zijn de juiste keuze. Men moet dit niet minimaliseren omwille van organisatorische opportuniteiten.
    Dr Op de Beeck Guido

  • Dirk Van Renterghem

    07 januari 2021

    Plannen voor vaccinatie hadden al weken klaar moeten liggen: per type/merk, want de potentiele middelen waren bekend, nadien toe te passen/aan te passen aan de resultaten van fase 3. Dat Pfizer-Biotech op -80° moet was bekend... Maar in de frigo 2 tot 8° blijft het 5 dagen oké, dat is langer dan vis of vlees... Verdund om op te trekken ook 6 uur gegarandeerd... Waar is dan het probleem? Dat de apotheek niet levert in het weekend: ? Opgepast: boven 25° garandeert Pfizer niets, dus een hete zomer in de sporthall kan wel een hinder worden.
    Na getalm wordt de job nu 'effe snel' doorgestuurd naar de lagere instellingen, eerstelijns en gemeenten...
    Daarnaast veel blindgestaar op potentiele bijwerkingen evt anafylaxie: de kans op het eerste is minstens 1000 keer lager dan het risico zwaar ziek te worden of te sterven (tot nu het geval voor 3/1000 Belgen...)... ?Risico op anafylaxie: wélk bestanddeel dan biedt risico op anafylaxie?