Roel Van Giel: “Recip-e niet echt operationeel tegen 1 januari”

In een vorig artikel op onze site was Kartel/ASBG-voorzitter Reinier Hueting bezorgd over het gebruik van webapplicatie PARIS op huisbezoek. Roel Van Giel van Domus Medica relativeert.

In de begeleidende nota van PARIS had dr. Hueting gelezen dat PARIS ook bestemd was voor het huisbezoek. Hij stelde zich vragen over de tweespalt: het elektronisch voorschrift via het EMD op de praktijk, en via PARIS op huisbezoek? En met een printer tot bij de patiënten thuis zeulen? 

Een iets andere lezing

Roel Van Giel, voorzitter van Domus Medica, heeft die begeleidende nota een beetje anders gelezen. “Oudere artsen die nog een praktijk hebben, maar zich niet meer wensen te informatiseren, kunnen PARIS ook op huisbezoek gebruiken. Dat wordt er naar mijn gevoel bedoeld”, zegt hij. “Mijn indruk is niet dat men geïnformatiseerde huisartsen zal verplichten PARIS op huisbezoek te gebruiken.”

So far, so good. Maar: is het dan toch niet tegenstrijdig dat men het gebruik van de informatica wil verplichten vanaf 1 januari 2021, en nu uitpakt met een verplichting voor het elektronisch voorschrift vanaf 1 januari 2018? “Alle syndicaten hebben dat al op de medicomut aangekaart”, zegt de voorzitter van Domus Medica. “De overheid heeft daar kennelijk geen oren naar.” Maar ook hier blijft dr. Van Giel rustig: “Ik denk dat Recip-e, zoals de zaken er nu voor staan, niet echt het potentieel heeft om alle artsen tot het elektronisch voorschrift te verplichten op 1 januari 2018. Het systeem maakt nog te veel fouten. De realiteit zal dus de theorie inhalen.”

Printer niet mee in de auto

Toch is het duidelijk dat er op zeker ogenblik harde noten zullen moeten worden gekraakt: “Als de informatisering van het voorschrift er in de huidige stand van zaken komt, moet er een oplossing worden gevonden voor de manier waarop geïnformatiseerde huisartsen kunnen omgaan met het elektronisch voorschrift op huisbezoek. Er is geen sprake van dat we een printer meenemen als we de hort op gaan.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • André WILDIERS

    17 oktober 2017

    welk is het voordeel van een electronisch voorschrift?

  • Frank PEETERS

    12 oktober 2017

    hoeveel artsen gaan er stoppen op 1-1-18 met dank aan domus medica ?

  • Frans GOOSSENS

    12 oktober 2017

    Jaag de huisartsen nog maar wat meer op stang!

  • Jos MERTENS

    12 oktober 2017

    Uiteraard, elektronisch is 100% elektronisch, dan moeten we geen bewijsstuk meer afprinten..