"OPAT biedt heel wat voordelen"

‘Outpatient parenteral antimicrobial therapy’ (OPAT) is gestart via diverse proefprojecten. Een stand van zaken via het ziekenhuis Jan Yperman Ieper.

In het Jan Yperman Ziekenhuis is dokter Wim Terryn al een hele tijd pleitbezorger van OPAT. 

“OPAT heeft verschillende voordelen voor de patiënt. Het voornaamste is dat hij thuis in een vertrouwde omgeving zijn behandeling kan verderzetten. Daardoor kan hij sneller zijn dagelijkse activiteiten hervatten. Anderzijds houdt het ziekenhuis bedden vrij voor andere patiënten.”

Caroline Gheysen, directeur beleidsinformatie, innovatie en netwerken in het Jan Yperman Ziekenhuis: “OPAT is een van de pilootprojecten in de hervorming van de ziekenhuisfinanciering en het Jan Yperman Ziekenhuis is er samen met het UZ Gent de initiatiefnemer van. OPAT en de andere pilootprojecten moeten bijdragen aan de zogenaamde ‘triple aim’-doelstellingen: de gezondheid van de bevolking verbeteren, het verhogen van de ervaren zorgkwaliteit en het verlagen van de kosten per hoofd van de bevolking.

"OPAT wordt in 11 ziekenhuizen over heel Vlaanderen uitgerold. Bij ons werken we er al langer mee – op vandaag hebben we zo een dertigtal patiënten per jaar. Een eerste stap in OPAT is het opzetten van een gemeenschappelijke website en een e-learningmodule om de thuisverpleegkundigen op te leiden. Onze ervaring leert dat OPAT de gezondheidszorg geld kan besparen, doordat het aantal ligdagen vermindert."

"Nu wil de overheid daar ook concrete cijfers op kunnen plakken, en wil ze peilen naar de tevredenheid van de patiënten en de gevolgen voor zijn behandeling. De efficiëntiewinsten vloeien terug naar de regio waar ze gerealiseerd worden."

Veilig?

"Of het systeem veilig is? De eerste dosissen antibiotica worden steeds in het ziekenhuis toegediend, om na te gaan of de patiënt er goed op reageert. Verder zijn er een aantal voorwaarden, voor een patiënt thuis verder kan worden behandeld. Zo moet hij klinisch stabiel zijn, een veilige thuissituatie kennen en er natuurlijk ook zelf voor openstaan. Het is uiteindelijk in samenspraak met de behandelende arts dat de thuisbehandeling wordt gestart." Na zijn ontslag in het ziekenhuis wordt hij van nabij opgevolgd door een thuisverpleegkundige. De patiënt wordt in geen geval aan zijn lot overgelaten, wel integendeel: hij staat centraal in deze benadering."

Patiënten en zorgverleners kunnen vanaf nu terecht op www.opat.be voor meer info.

Behalve in het Jan Yperman Ziekenhuis en het UZ Gent wordt OPAT ook gestart in AZ Delta Roeselare-Menen-Torhout, AZ Groeninge Kortrijk, AZ Maria Middelares Gent, AZ Sint-Jan Brugge-Oostende, AZ Sint-Lucas Gent, Heilig-Hartziekenhuis Lier, Imeldaziekenhuis Bonheiden, Sint-Andriesziekenhuis Tielt en Sint-Jozefskliniek Izegem.

Lees ook: thuishospitalisatie: de twaalf werken van Hercules.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.