Nederlanders breken in op Belgische geneesmiddelendistributie (update)

Een Nederlandse website, Holland-Apo.be, zou in Vlaanderen online bestelde medicijnen aan huis leveren, maakte het bekend. De Belgische wetgeving verbiedt dat, en het bedrijf zet zijn plannen voorlopig toch op hold maar blijft via een andere constructie de wet omzeilen. Nader onderzoek leert immers dat achter het initiatief eMedvertise schuilgaat, dat eerder al dokteronline oprichtte.

De zaak Holland-Apo.be doet inderdaad meteen denken aan die van een online-geneesmiddelenbedrijf in Curacao: www.dokteronline.com. Dat bedrijf omzeilde ook de Belgische (en Europese) wetgeving. Minister De Block verklaarde in 2015 op vraag van De Specialist dat ze die zaak zou onderzoeken, maar voor zover bekend is er op dat vlak nog geen vooruitgang geboekt. https://www.dokteronline.com is nog steeds volop actief - nu al in zeven landen.

Ze is naar eigen zeggen niet te vergelijken met online-apotheken: "Dokteronline.com is een informatieve website en daarnaast een onlineservice voor consumenten. Dokteronline.com biedt zelf geen producten aan, maar zorgt ervoor dat veilig, snel en discreet echte producten door goede gecontroleerde EU-apotheken en andere leveranciers worden geleverd. Dokteronline.com is dus geen online apotheek of internetapotheek, maar een dienstverlener voor consumenten." Een creatieve insteek, als u het ons vraagt.

'Europees precedent'

De online-apotheek www.Holland-Apo.be is nu van plan om vanuit Nederland medicijnen aan huis te leveren bij Vlaamse klanten. Maar de wet verbiedt dat dus. "Geneesmiddelen met voorschrift mogen enkel in een apotheek worden afgehaald", klinkt het bij het federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten (FAGG).

Toch zet het bedrijf door met de plannen. Het rekent daarvoor op Europa. "In Duitsland is er een precedent. Het Europees Hof heeft, in het belang van de vrije markt, een bedrijf dat online medicijnen wou leveren, gelijk gegeven", aldus Sophie Thiebaut, marketingverantwoordelijke van het bedrijf in Vlaanderen.

De uitbater van de site, Zaandamse Zorg, zegt dat Vlamingen op die manier kunnen profiteren van de lagere prijzen die in Nederland gelden voor geneesmiddelen. Ook is er apothekersadvies inbegrepen, aldus het bedrijf. Verder luidt het dat "Al onze internetapotheken onder toezicht staan van de Nederlandse inspectie voor de volksgezondheid."

Discretie

Discretie is bovendien verzekerd, klinkt het. "Een bijkomend voordeel van online bestellen, is de discretie. Niet iedereen voelt zich comfortabel om bijvoorbeeld anticonceptie of cardiovasculaire middelen of medicijnen voor astma in eigen persoon bij een apotheek af te halen. We stellen vast dat anticonceptie op dit moment zelfs één van onze best verkopende medicijnengroepen is", aldus zaakvoerder Gerrit Jan Dannijs. 

Terugbetaling?

Klanten kunnen hun voorschrift via de post of elektronische weg opsturen naar Holland-Apo.be. Hoe de terugbetaling door de ziekenfondsen zal gebeuren, "wordt nog bekeken", zegt de online-apotheek.

Piratenwebsites

Bij de Algemene Pharmaceutische Bond (APB), de federatie van zelfstandige apothekers, noemt men de praktijken van Holland-Apo.be niet alleen strafbaar maar ook "een gevaar voor de volksgezondheid". Volgens een woordvoerder zijn drie vierde van websites waar medicijnen worden verkocht "piratenwebsites", waar onder meer namaakgeneesmiddelen worden verkocht. Wellicht zullen gerechtelijke stappen volgen, luidt het bij de bond.

De dreiging volstond blijkbaar om de Nederlanders van koers te doen veranderen: ze zetten hun plannen 'on hold'. Maar daarmee zijn de praktijken van www.dokteronline niet afgeblazen. Die site blijft de Europese wetgeving omzeilen.

Eén conclusie staat als een paal boven water: eenvormige Europese wetgeving dringt zich op.

(Belga en eigen berichtgeving)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.