Imelda: eerste onderhuidse glucosesensor diabetespatiënten

Imelda Bonheiden test als eerste Belgische ziekenhuis diabetespatiënten met een innovatieve onderhuidse langetermijn glucosesensor.

Dr Chris Vercammen, endocrinoloog-diabetoloog van het Imeldaziekenhuis, bracht bij de eerste patiënten met diabetes in België een Eversense onderhuidse glucosesensor in. Dit innovatieve type sensor meet vandaag als enige implanteerbare sensor continu glucose (CGM) en verschaft zo een optimale vrijheid biedt aan mensen met diabetes.

Glucosewaarden en –trends zijn af te lezen met behulp van een Eversense app op de smartphone. Daarnaast geven zowel de zender als de smartphone app een signaal wanneer de glucosespiegel te hoog of te laag is en er actie moet genomen worden. Deze functionaliteiten biedt mensen met diabetes 24 uur per dag op discreet zekerheid en inzicht in hun glucosespiegel .

Het CGM-systeem heeft een implanteerbare sensor die 90 dagen meegaat en alle vrijheid geeft ten opzichte van sensoren die wekelijks ingebracht moeten worden. Bovendien biedt het systeem een ultieme flexibiliteit door de afneembare, oplaadbare en waterbestendige zender en weergave op de smartphone.

De patiënten uit het proefproject kunnen binnen enkele weken hun eerste ervaringen delen. Voorlopig wordt het systeem terugbetaald aan een beperkt aantal patiënten die ook gebruik maken van een insulinepomp. Om dit innovatieve systeem toegankelijk te maken voor een grotere groep van mensen met diabetes dient het huidige terugbetalingsmodel hervormd te worden.  

Voor calibratie van het Eversense systeem zijn dagelijks nog twee vingerprikken nodig voor meting van de bloedglucose.

Eerder al besliste het Verzekeringscomité tot terugbetaling van sensorpleisters voor patiënten diabetes type 1.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.