Iedereen schreef meer elektronisch voor in januari, maar er blijven 'overgangsperikelen'

Het aantal uitgestuurde Recip-e voorschriften is opnieuw gestegen in januari. Dat zowel bij huisartsen als bij de specialisten, bericht de nieuwsbrief Recip-e.

De nieuwsbrief geeft een overzicht van de populariteitstrend die het e-voorschrift volgt bij de zorgverleners. Opvallend is nu vooral dat we sinds kort een opmerkelijke stijging noteren bij de specialisten. Maar het gebruik van het e-voorschrift blijft overal toenemen.

Vorige maand schreven 20.408 artsen elektronisch voor: 13.230 huisartsen en 7.178 specialisten. Ook 4.824 apothekers, 5.426 tandartsen en 37 vroedvrouwen deden dat. Verder zitten nu 152 ziekenhuizen in het systeem (zie figuur: blauwe lijn alle artsen, rode lijn huisartsen, groene lijn specialisten).


De site presenteert ook een recente reactie van Lieven Zwaenepoel, ondervoorzitter van Recip-e en APB-voorzitter, met zijn zienswijze op de samenwerking met de artsen in het licht van een 100%-digitalisering op lange termijn. “We gaan ervoor, maar er zijn uitzonderingen voorzien" wat die 100% digitalisering betreft, beklemtoont Zwaenepoel. (U weet wel: voor de 64 plussers, ook op huisbezoek of als er een technisch probleem is). "Het zal in het beste geval 99% worden."

Lieven Zwaenepoel ziet dat percentage overigens niet als een fetisj: "Hoe meer, hoe beter en hoe vlotter we digitaal kunnen werken. We zullen toch nog altijd met papieren voorschriften moeten werken, zoals voorheen."

Overgangsperikelen
De APB voorzitter verwacht dat de artsen geleidelijk aan zullen overschakelen. "De 64-plussers zullen binnen een aantal jaar nog minder gaan werken en nog minder voorschrijven, dus de digitalisering zal geleidelijk aan toenemen. De uitzondering tijdens een huisbezoek zal ook geleidelijk afnemen met de mobiele netwerken die we tegenwoordig gebruiken. We zijn niet gehaast. Maar als het digitaal kan, dan graag. Op die manier kan het vlotter, als het goed werkt en als alles netjes gecodeerd is."

Hij beseft ook dat er op dit moment nog wat overgangsperikelen bestaan bij de gebruikers en bij de technische implementaties. "Die moeten rechtgezet worden in de software. Bij papier moeten we alles nog invoeren, dus het gebruik van het elektronisch voorschrift is toch een vooruitgang.“

Alle resultaten elektronisch voorschrijven van januari 2020 vindt u terug op deze website.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.