FAGG krijgt versterking maar ‘nulrisico bestaat niet’

Bij het FAGG werken 43 specialisten specifiek op implantaten. Bij het Riziv gaat het om 9 personen. Dat betekent dat slechts een vijftigtal overheidsfunctionarissen in ons land toezien op de veiligheid van een half miljoen implantaten, aldus de onderzoeksjournalisten. Minister De Block laat weten dat er volgend jaar nog 14 ambtenaren bij het FAGG bijkomen om implantaten op te volgen.

Het FAGG beklemtoont dat de veiligheid van de patiënt de belangrijkste focus blijft.

“Elk incident is er een te veel. Een nulrisico bestaat jammer genoeg niet. Nu werkt het FAGG aan een simpelere incidentmelding. Het draagt transparantie hoog in het vaandel, maar moet ook binnen de krijtlijnen blijven van de (privacy)wet en het medisch geheim, en  rekening houden met het confidentiële karakter van communicatie met de fabrikanten.

De nieuwe wetgeving die in 2020 van kracht wordt, is ook al een goede stap. Het FAGG werkt mee aan een strenge implementatie van de nieuwe regels en een continue verbetering van de wetgeving. De info van het ICIJ zal worden behandeld door de experten van het FAGG en wanneer nodig zal het FAGG hierover communiceren.

Lees ook: sinds-2013-bijna-4-000-incidenten-met-implantaten-in-belgie

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.