Elektronisch voorschrijven: klok tikt voor specialisten

Bijna twee weken na de verplichte invoering van het nieuwe voorschriftmodel en anderhalve maand na het verplicht elektronisch voorschrijven geeft apotheker Dirk Broeckx feedback. Er is zeker voor specialisten nog werk aan de winkel tijdens deze voorlopige ‘gedoogperiode’ van het Riziv en de ziekenfondsen. De klok tikt.

Arts-specialisten hebben de vroegere papieren formulieren sowieso niet meer nodig omdat ze, enkele uitzonderingen niet te na gesproken, niet op verplaatsing of in een WZC werken. Zij zouden dus bijna steeds verplicht elektronisch moeten voorschrijven. “Daar is nog heel wat weg af te leggen, wat we trouwens wisten”, legt Broeckx, ook projectmanager van eenlijn.be, uit.

“Daarnaast zien we nog een aantal problemen bij de ziekenhuizen, die we bij eenlijn.be op een andere manier aanpakken. In de softwareprogramma’s van e-voorschriften in de ziekenhuizen zitten namelijk flink wat fouten qua formaat en rond de data, onderaan sommige voorschriften. We hebben apothekers opgeroepen om dat soort problemen te melden zodat we van eenlijn de verantwoordelijken van de software kunnen contacteren om die fouten op te lossen.”

“Vele specialisten maken handgeschreven voorschriften op de nieuwe modellen. Vervelend. Maar dat is niet het probleem van de apotheker omdat zij bij een confrontatie met handgeschreven voorschriften op nieuwe formulieren niet worden geacht om te controleren of het elektronisch had gemoeten dan wel uitzonderlijk niet. We hopen natuurlijk dat ook de specialisten op termijn allemaal elektronisch zullen voorschrijven.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Magda HAMERIJCK

    16 februari 2020

    Voor ons gepensioneerde artsen die nog op papier mogen voorschrijven is het inderdaad absurd zoals collega De Puydt zegt . De briefjes die we nieuw moeten afdrukken zijn identiek als deze die we nog in grote hoeveelheden hebben behalve einddatum van uitvoerbaarheid. Wat is er dan verkeerd indien we het manueel wijzigen...
    Het is absoluut niet begrijpelijk dat we dat niet mogen doen. Zeker omdat het nog over zeldzame voorschriften gaat...
    Bovendien zou die einddatum er niet eens moeten opstaan...als dat de wettelijke termijn is hoort iedereen zich daar aan te houden.
    Heeft het RIZIV hier een zinnige uitleg voor?

  • Dirk Van Renterghem

    16 februari 2020

    Ik ben het volkomen eens met Paul Depuydt, natuurlijk niét met het antwoord dat hij kreeg vanwege het Riziv.
    Onderaan 'Uitvoerbaar vanaf...' handmatig wijzigen in 'Uitvoerbaar van.. tot ...' beantwoordt naar inhoud volkomen aan de bedoeling van het nieuwe voorschrift. De rest is onzin.

  • Paul DEPUYDT

    15 februari 2020

    Ik ben gepensioneerd specialist (72j) en schrijf nog nu en dan een medicatie voor
    Het nieuwe voorschrift verschilt met het oud voorschrift in één rubriek: uitvoerbaarheidsduur van het voorschrift, waar vroeger stond: uitvoerbaar vanaf voornoemde datum of vanaf: staat nu: Einddatum van de uitvoerbaarheid
    Dit vakje zal niet dikwijls moeten ingevuld worden tenzij een langere periode dan officieel voorzien.
    Ik heb het RIZIV aangeschreven om te vragen om de oude voorschriften, mits handmatig aanpassing oude tekst naar nieuwe tekst te kunnen gebruiken (wat in principe bijna nooit nuttig is, maar dit wordt geweigerd.
    Er zijn honderden collega's ouder dan 65 jaar die nog tientallen voorschriftboekjes (zelf betaald) in voorraad hebben, die zo maar moeten vernietigd worden omwille van de onnodige stricte toepassing van het nieuw voorschrift. Het ware misschien beter dat men meer moeite doet om e-Health software foutvrij te maken dan het pesten van artsen die hun leven lang hebben gewerkt.

  • Paul SCHUERMANS

    15 februari 2020

    Geachte Heer Apotheker Dirk Broeckx ; kan u mij nog eens eenvoudig uitleggen waar en vnl voor wie de meerwaarden zich situeren regarding het geisoleerd opleggen van een electronisch voorschrift versus een duidelijk (mooi) geschreven klassiek voorschrift ………. wie (en waarom) wordt daar beter van ?????; u richt zich nogal onwetend voornamelijk op de specialisten ………; er zijn - blijven nogal wat arts-specialisten privaat actief hoor buiten elk ziekenhuiscomplex ………waarbij meerderen al eens prestaties leveren EXTRAMUROS …….. bvb in ( klein vbtje) de sportgeneeskunde in veldsituatie ; WIE WORDT NU BETER VAN DE e-VOORSCHRIFT dictatuur ; please leg het mij nog eens goed uit ; Dr P Schuermans

  • Christophe DE SOETE

    14 februari 2020

    Graag vraag ik bij deze praktische raad.
    Als ziekenhuisarts werk ik al sedert juni 2018 enkel nog via elektronische voorschriften.
    Bovendien probeer ik in 99% van de gevallen op stofnaam voor te schrijven, niet op merknaam.
    Indien ik de richtlijnen daaromtrent goed interpreteer (en daarover gaat mijn vraag) kan ik, gezien het om voorschriften op stofnaam gaat, voorschriften maken voor telkens 3 maanden medicatieverstrekking (mits vermelding stofnaam, aantal milligram per inname, aantal innames per dag en manier van inname).
    Desalniettemin worden deze voorschriften zeer frequent geweigerd in de perifere officina's.
    Ik denk dat ik het praktische probleem van onze collegae apothekers ergens kan begrijpen.
    Bv. ik schrijf anastrozol 1 mg oraal 1 x per dag gedurende 3 maanden voor. Er bestaan maar doosjes van 28, 84 of 98 tabletten => ofwel iets te weinig ofwel iets te veel.
    Bv. ik schrijf pantoprazol 40 mg oraal 1 x per dag gedurende 3 maanden voor. Er zijn doosjes van 28, 56, 98 en 100 tabletten. Ook hier ofwel te veel ofwel te weinig.
    En de collegae apothekers mogen, naar mijn weten, nooit meer maar wel minder afleveren dan voorgeschreven.

    Langs de andere kant beschouw ik het niet als mijn taak mij bezig te houden met dagdagelijks op BCFI te googelen naar "de dagprijs" van de medicamenten (cf. welk merk is er vandaag goedkoper geworden i.v.m. gisteren) en naar welke verpakkingen er vandaag al dan niet beschikbaar zijn geworden of verdwenen.
    Het grote voordeel van voorschrijven op stofnaam als arts zou net moeten zijn dat je je van al deze zottigheden niet langer moet aantrekken.

    Ik zou zeggen "laat dokters dokteren" en "laat apothekers apothekeren".

    Ik heb echter de indruk dat het RIZIV (daar gaan we weer) de wet van "divide et impera" toepast en zowel apothekers als artsen in het ongewisse laat over hoe het nu eigenlijk moet.

    Graag kreeg ik in deze praktische tips of verduidelijkingen.

  • Pierre De Maeyer

    14 februari 2020

    Ik heb het voorrecht,gezien ik meer dan 65 ben,op papier mag voor schrijven.
    Werk al 5 jaar niet meer.Was voordien ziekenhuisspecialist,en ken toch iets dat wereldje.
    Sspecialisten in een ziekenhuis,zijn afhankelijk van de software (verplicht te gebruiken) die gebruikt wordt in het ziekenhuis.
    En die moet worden aangepast door het ziekenhuis.En als zij vinden dat dit niet rendabele kosten zijn,dan blijft de specialist op zijn honger zitten.
    Schiet dus niet op de specialist,maar op de ziekenhuizen.