Wetenschappers tonen welke stappen zij ondernemen voor de planeet met #WeChangeForLife

Onder de hashtag "WeChangeForLife" en op de gelijknamige website willen 256 Belgische universitaire deskundigen aan het publiek tonen hoe zij hun levenswijze hebben afgesteld op wat ze weten over het klimaat en het verlies aan biodiversiteit. De deskundigen doen een oproep tot meer vertrouwen in hun informatie. Ze moedigen het grote publiek aan zich aan te sluiten bij de beweging, en vragen politici om actie te ondernemen. Dat heeft de UCLouvain gemeld.

Met persoonlijke getuigenissen hopen de 256 wetenschappers het goede voorbeeld te geven, door te handelen op basis van de kennis die ze als experts vergaard hebben.

"Om de wereld te veranderen, moeten we beginnen met onszelf. De deskundigen hopen dat hun getuigenis als voorbeeld kan dienen voor het grote publiek en misschien ook anderen kan aanzetten hun geweten te volgen en hun gewoonten te veranderen", meldt de universiteit.

De wetenschappers laten letterlijk de verandering zien die ze zelf uitvoeren, en waarom het goed is voor de gezondheid, het milieu en de portemonnee.

"Onze eerste beslissing was waarschijnlijk de meest fundamentele, omdat we ervoor kozen om een huis in het centrum van de stad te kopen. Wonen in het centrum van een stad maakt autobezit overbodig", getuigt Bert Gielen van de UAntwerpen. 

De actie is een initiatief van twee onderzoekers aan de UCLouvain, Caroline Nieberding en Jean-Pascal van Ypersele (voormalig vicevoorzitter van het IPCC), en ecologiespecialiste Lucette Flandroy.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.