Vlaanderen krijgt er tegen zomer van 2020 nieuwe zorgorganisatie bij

Er is in Vlaanderen een nieuwe zorgorganisatie in de maak. Zes belangrijke spelers in de zorgsector hebben besloten om de krachten te bundelen. Het gaat om de vzw Solidariteit voor het Gezin, de vzw Thuishulp en vier vzw's thuisverpleging (Thuisverzorging in Solidariteit, De Voorzorg Antwerpen, Bond Moyson Oost- en West-Vlaanderen). De nieuwe organisatie zal van bij de start 12.000 werknemers tellen.

Door samen te gaan willen de organisaties zich naar eigen zeggen beter wapenen tegen de grote uitdagingen die hen te wachten staan. Daarbij wordt onder andere gedacht aan de complexe zorgvragen van de klant, de afgenomen trouw aan één bepaalde zorgverstrekker, de technologische evoluties en nieuwe, commerciële spelers die het zorglandschap openbreken.

Een naam voor de nieuwe organisatie, die tegen de zomer van 2020 operationeel moet zijn, is er nog niet. Ook heel wat andere zaken zijn nog in te vullen. "Het is een proces dat we samen met onze medewerkers willen doorlopen. We geven onszelf een jaar de tijd om de nieuwe organisatie vorm te geven", zegt Veerle Degryse, projectmanager Zorg van de Socialistische Mutualiteiten aan Belga. De intentie is in elk geval om personeel en sociale partners nauw bij het proces te betrekken.

Voor het personeel verandert er de komende maanden alvast niets, benadrukt Degryse. Ook in een later stadium is het de bedoeling dat iedereen aan boord blijft, onder gelijkaardige voorwaarden, hetzelfde personeelsstatuut en met hetzelfde loon. De schaalvergroting moet daarentegen meer mogelijkheden voor het personeel bieden om de werk-privébalans in evenwicht te hebben of te houden.

Naar de klanten toe wordt met de nieuwe zorgorganisatie gestreefd naar meer continuïteit in de hulp- en dienstverlening. Het huidige aanbod blijft bestaan en zal nog verder worden uitgebreid om te komen tot een "geïntegreerd aanbod aan dienstverlening waarbij de klant bij manier van spreken van de wieg tot aan de palliatieve zorgen kan worden begeleid", besluit Veerle Degryse.

De vakbonden reageren dinsdag afwachtend op de samenwerkingsplannen. Over de juridische constructie die de nieuwe organisatie zal aannemen, bestaat nog geen duidelijkheid. Maar wat betreft het personeel gaat ACLVB uit van een "positief verhaal". Het ACLVB belooft binnen het sociaal overleg de vinger aan de pols te houden, maar zegt over de mondelinge belofte te beschikken dat er geen ontslagen zullen vallen.

Ook BBTK toont zich voorwaardelijk positief over de plannen. "Door de schaalvergroting wil deze nieuwe zorgorganisatie het werk beter organiseren", klinkt het. Meer cliënten betekent minder verplaatsingen en ruimte voor gespecialiseerde zorg. "We blijven uiteraard waakzaam dat binnen de nieuwe organisatie het personeel er niet op achteruitgaat", klinkt het nog.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.