Opvallend minder tekenbeten in juli 2018 door extreme droogte en hitte

Er zijn in de zomer van 2018, en dan vooral in juli, opvallend minder tekenbeten vastgesteld in België dan in 2017. Dat is mogelijk te verklaren door de extreme droogte en hitte tijdens de lente en de zomer van vorig jaar. Dat meldt het federaal onderzoekscentrum Sciensano.

In 2018 werden er in België 8.328 tekenbeten gerapporteerd op de website www.tekennet.be en via de TekenNet app van Sciensano. Dat zijn er iets minder dan de 8.499 in 2017.

Zoals verwacht bleef het aantal tekenbeten tijdens de wintermaanden beperkt. De verhoging van de meldingsactiviteit startte in april met een steile toename tot de maand juni, waarna het aantal gemelde tekenbeten drastisch afnam in juli 2018.

"Een van de meest plausibele redenen van die drastische afname is de extreme droogte en de warme temperaturen", zegt Katrien Tersago van Sciensano. "Mogelijk speelt een combinatie van factoren een rol. Enerzijds kruipen teken bij droge en warme omstandigheden sneller naar plaatsen waar het vochtig is om zich te beschermen tegen de droogte. Anderzijds worden mensen mogelijk minder blootgesteld aan teken. Door de droogte worden bossen sneller afgesloten en door het warme en droge weer zou het ook kunnen dat mensen minder naar bossen gaan en bijvoorbeeld meer aan het zwembad blijven liggen."

De spreiding van het aantal beten in tijd en ruimte was vergelijkbaar met het voorgaande jaar: er waren meer meldingen in Vlaanderen (55,4 procent) dan in Wallonië (43,4 procent) en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (1,2 procent). De meerderheid van de mensen werd opnieuw gebeten in de omgeving van de woonplaats. Tekenbeten blijven vooral geassocieerd met vrijetijdsactiviteiten in de tuin of in het bos.

Sciensano heeft ook gegevens voor 2019. Tijdens de warme periode in februari en de krokusvakantie stelden de wetenschapper een kleine piek aan tekenmeldingen vast. Hierna normaliseerde het aantal gemelde tekenbeten opnieuw. Het federaal onderzoekscentrum waarschuwt iedereen om alert te zijn en te controleren op tekenbeten na een bezoek aan de natuur.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.