Meer dan 4000 geneesmiddelen goedkoper vanaf 1 april 2019

Meer dan 4000 geneesmiddelen goedkoper vanaf 1 april 2019. Het gaat om 1377 oudere, originele geneesmiddelen, en hun generische varianten.

De prijsdalingen bedragen minstens 2,41 %, en lopen in een aantal gevallen op tot ?10 %. Het gaat zowel om bloeddrukverlagers, anti-astma-medicatie, als geneesmiddelen voor reumatische aandoeningen, en vele andere.

"In België zijn er ongeveer 9900 verschillende geneesmiddelen (presentaties) te verkrijgen. 4033 daarvan, dus meer dan 40 procent van àlle geneesmiddelen in België, dalen in prijs vanaf 1 april", zegt Herman Van Eeckhout, senior directeur geneesmiddelenbeleid bij pharma.be "Deze prijsdalingen maken deel uit van de besparingsmaatregelen die door de farmasector worden gedragen, in het kader van de geneesmiddelenbegroting voor 2019, en werden in het parlement goedgekeurd".

"Dankzij deze prijsdalingen zullen patiënten jaarlijks ongeveer 10 miljoen euro minder uit hun eigen portemonnee betalen voor geneesmiddelen", zegt Catherine Rutten, CEO van pharma.be "Daarnaast zal ook de overheid jaarlijks zowat 70 miljoen euro minder uitgeven aan deze oudere geneesmiddelen. Op die manier wordt budgettaire ruimte vrijgemaakt om te investeren in de nieuwste geneesmiddelen en therapieën".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.