Consumptie van noten aanbevolen voor diabetespatiënten

Een studie die is verschenen in Circulation Research en in de American Heart Association Journal komt tot het besluit dat patiënten met diabetes type 2 die minstens 5 porties noten per week eten hun risico op cardiovasculaire aandoeningen zien dalen met 17%.

Het gaat om verschillende soorten noten die aan bomen groeien: walnoten, paranoten, hazelnoten, amandelen, pistachenoten, pecannoten, macadamianoten, cashewnoten en pijnboompitten (maar niet pindanoten, die onder de grond groeien). De noten bevatten enorm veel onverzadigde vetzuren, vezels, vitamines zoals vitamine E en folaat en mineralen zoals calcium, kalium en magnesium. Pindanoten bevatten er veel minder.

Diabetes gaat vaak gepaard met een hoog cholesterolgehalte, hartziekten en vasculaire aandoeningen en vormt een waar volksgezondheidsprobleem dat meer dan 30 miljoen Amerikanen treft. Deze studie werd uitgevoerd bij 16.217 personen, mannen en vrouwen, die werden ondervraagd over hun consumptie van noten (ook pindanoten) voor en nadat de diagnose van diabetes werd gesteld.

Tijdens de follow-up werden er 3.336 gevallen van cardiovasculaire aandoeningen genoteerd (2.567 myocardinfarcten en 789 cerebrovasculaire accidenten) en overleden er 5.682 patiënten, van wie 1.663 aan een cardiovasculaire aandoening en 1.297 aan kanker. Dat komt overeen met 20% minder risico op coronaire aandoeningen en 34% minder risico op overlijden als gevolg van cardiovasculaire aandoeningen.

De onderzoekers hebben deze gegevens grondig geanalyseerd en stelden vast dat, zelfs als de gewoonte om noten te eten pas laat werd aangenomen, het voordeel op het vlak van preventie van cardiovasculaire aandoeningen een feit is. En voor personen die al noten aten, leverden extra toegevoegde porties bij hun dieet een aanvullend voordeel op.

Hoewel nog geen verklaring is gevonden voor alle cardiovasculaire beschermingsmechanismes van noten, hebben de onderzoekers vastgesteld dat noten zorgen voor een daling van de glykemie en de arteriële bloeddruk en een verbetering van het lipidenmetabolisme, ontsteking en de bloedsomloop door de kwaliteit van de vaatwanden te verhogen.

Deze conclusies sluiten aan bij het bewijs dat een gezondere levensstijl met regelmatig bewegen en een aangepast dieet een significant effect kan hebben op het risico op cardiovasculaire aandoeningen en hartproblemen bij diabetespatiënten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.