Tekort aan medicijnen bereikt nieuwe hoogten

Het tekort aan medicijnen in ons land blijft toenemen. Maar liefst 428 medicijnen zijn tijdelijk niet meer te verkrijgen. Dat blijkt uit cijfers die VTM NIEUWS opvroeg. Het gaat onder meer om een tekort aan bloedverdunners die zich op dit moment het meest laat voelen.

Het tekort heeft te maken met grondstoffen: die zijn er niet voldoende en daardoor kunnen niet alle medicijnen gemaakt worden. Bovendien worden ook veel medicijnen geëxporteerd, waardoor er niet genoeg geneesmiddelen overblijven in ons land, aldus VTM.

Eind vorig jaar trok de apothekersbond al aan de alarmbel, toen waren er 400 medicijnen te kort. De voorbije dagen steeg dat tot een piek van 428. Vandaag staan op de website van het federaal geneesmiddelenagenstchap (FAGG) 419 geneesmiddelen officieel onbeschikbaar geregistreerd voor meer dan 14 dagen. Kortlopende tekorten, van enkele dagen, zijn er bij 207 verschillende geneesmiddelen, zo bevestigt Lieven Zwaenepoel, woordvoerder van de Algemene Pharmaceutische Bond (APB).

Het tekort komt voor een deel door productie- en distributieproblemen bij de fabrikanten en deels door internationale marktmechanismen, zoals besparingen op het aanleggen van voorraden en de uitvoer van geneesmiddelen. "Bijvoorbeeld het stilvallen van een fabrikant kan zich meteen internationaal laten gevoelen. Het probleem is niet nieuw en internationaal", aldus Zwaenepoel. Omdat het probleem zo groot en reëel is, wordt er gewerkt aan een verstrenging van de leveringsplicht. Binnen het FAGG wordt ook een platform getest om zorgverstrekkers te ondersteunen bij het zoeken naar alternatieven.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.