Franse Senaat keurt sleutelartikel goed van wetsontwerp over omstreden vaccinatiepas

De Franse Senaat, gedomineerd door de rechtse oppositie, heeft gisteravond in eerste lezing, na ingrijpende wijzigingen, het sleutelartikel van het wetsontwerp goedgekeurd dat de coronapas omzet in een vaccinatiepas.

Premier Jean Castex kondigde midden december al aan dat een negatieve test niet langer zou volstaan om deel te nemen aan het openbare leven, maar er was nadien in het parlement veel discussie over bepaalde aspecten van het voorstel.

Het eerste artikel van het wetsontwerp werd goedgekeurd met 242 stemmen voor en 62 tegen. Vorige week kreeg het wetsontwerp al groen licht van het Lagerhuis van het Franse parlement.

De senatoren brachten echter verschillende wijzigingen aan die de regering niet bevielen. Zo kan de vaccinatiepas pas worden opgelegd als het aantal ziekenhuisopnames ten gevolge van COVID-19 in het hele land meer dan 10.000 bedraagt. Momenteel zijn dat er volgens cijfers van de gezondheidsautoriteiten bijna 24.000.

Onder de 10.000 ziekenhuisopnames mag de vaccinatiepas enkel worden gebruikt in departementen met een vaccinatiegraad onder 80 procent of met een verhoogde incidentie.

De senatoren schrapten ook de mogelijkheid voor uitbaters van onder meer bars, cafés en restaurants om de identiteit van de houder te controleren, om zo fraude te voorkomen.

Anderzijds stemden de senatoren, onder het goedkeurend oog van de regering, wel in met de toestemming van één van de ouders voor de vaccinatie van 5- tot 11-jarigen, zoals nu al geldt bij de 12- tot 15-jarigen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.