Franse geneesmiddelenautoriteit in verdenking gesteld voor misleiding

De Franse geneesmiddelenautoriteit ANSM is in verdenking gesteld vanwege misleiding in de zaak van de wijziging van de formule van Levothyrox, een geneesmiddel voor de behandeling van schildklierproblemen. Dat heeft ANSM zelf bekendgemaakt.

De kern van de zaak is de nieuwe samenstelling van Levothyrox, die sinds eind maart 2017 gebruikt wordt in Frankrijk met dezelfde werkzame stof, levothyroxine, maar met nieuwe hulpstoffen.

Patiënten hebben geklaagd over tal van bijwerkingen: krampen, hoofdpijn, duizeligheid en haaruitval. In maart 2018 werd in Marseille een strafrechtelijk onderzoek geopend om duidelijkheid te scheppen. Het medicijn wordt volgens Merck elke dag door 2,5 miljoen patiënten in Frankrijk gebruikt.

"Het ANSM heeft nooit ontkend dat sommige patiënten moeilijkheden hebben ondervonden bij de overgang naar de nieuwe formule van Levothyrox en houdt zich voortdurend en dagelijks bezig met de veiligheid en de gezondheid van de patiënten", beklemtoont ANSM. De geneesmiddelenautoriteit zegt te zullen meewerken aan het onderzoek maar ontkent strafbare feiten te hebben gepleegd.

In juni 2019 had het ANSM een studie uitgevoerd bij meer dan twee miljoen patiënten en geconcludeerd dat de omschakeling naar de nieuwe formule geen "ernstige gezondheidsproblemen" had veroorzaakt.

Het agentschap is momenteel het doelwit van een collectieve rechtszaak van zo'n 1.100 eisers vanwege "gebrek aan waakzaamheid" en "gebrek aan voorzorg".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    06 december 2022

    Glifanan was anderen thee , maar toen bestonden er nog geen sociale media !