EMA sceptisch over herhaaldelijke boosterprikken

Het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) is sceptisch over het herhaaldelijk toedienen van boosterprikken om de drie, vier maanden. "Dat zou geen duurzame langetermijnstrategie zijn", zo stelde hoofd vaccinatiestrategie Marco Cavaleri.

Terwijl in Europa de eerste boostercampagne wordt uitgerold, krijgen oudere mensen in landen als Israël en Chili intussen een vierde prik met een vaccin tegen het coronavirus. Met de opgang van de omikronvariant wint het debat over een extra booster aan kracht. Het EMA onthoudt zich vooralsnog van een aanbeveling. 

"We hebben nog geen data gezien die deze aanpak ondersteunen. Hoewel een bijkomende booster in het kader van een noodplan in overweging kan worden genomen, zou herhaaldelijke vaccinatie met korte tussenpozen geen duurzame langetermijnstrategie zijn", reageerde Cavaleri. Voor de meest kwetsbaren, in het bijzonder mensen met verminderde immuniteit, kan het wel een ander verhaal zijn, zo voegde hij toe. 

Het EMA vreest niet enkel dat herhaaldelijke boosters het immuniteitssysteem zouden kunnen  "overbelasten", maar ook dat de bevolking het vaccineren moe zal worden. Daarom moet er nagedacht worden over een strategie op langere termijn. In een scenario waarin de pandemie evolueert naar een endemie zou men bijvoorbeeld een prik aan het begin van het winterseizoen kunnen overwegen, aldus het hoofd vaccinatiestrategie.

Cavaleri acht het alleszins mogelijk dat de snelle verspreiding van de omikronvariant tot een endemische situatie kan leiden. De heel besmettelijke variant zou als "een natuurlijke booster" kunnen werken waarbij heel veel mensen natuurlijke weerstand opbouwen, argumenteerde hij. 

In afwachting verkeert de wereld echter nog steeds in een pandemie en de laatste data suggereren volgens het EMA dat geboosterde mensen beter beschermd zijn tegen ernstige ziekte dan zij die enkel de basisvaccinatie hebben gehad. Britse gegevens bijvoorbeeld zouden aantonen aan dat de bescherming tegen hospitalisatie na de derde prik opnieuw toeneemt tot 90 procent.  

Het EMA heeft zich ook nog niet uitgesproken over een boosterdosis voor minderjarigen. Het agentschap evalueert momenteel een aanvraag van Pfizer-BioNTech voor 16- en 17-jarigen en Cavaleri verwacht dat de vaccinproducent binnenkort ook een aanvraag zal indienen voor 12- tot en met 15-jarigen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.