Ziekenhuizen testen transport stalen uit met drones

Twee Zwitserse ziekenhuizen in Lugano testen drones uit bij het transport van labstalen. Het project, waarvan de logistiek verzorgd wordt door Swiss Post, loopt al een maand. Er werden ruim 70 testvluchten tussen beide ziekenhuizen uitgevoerd. In 2018 moet dat uitmonden in geregelde vluchten.

Strikt genomen zijn al eerder drones ingezet om medische stalen te vervoeren, bijvoorbeeld op het platteland van Rwanda. Maar volgens Swiss Post gebeurt dit nu voor het eerst commercieel in een verstedelijkt gebied en dat is een veel grotere uitdaging. Swiss Post werkt hiervoor samen met de nationale luchtverkeersleiding (FOCA).

Medische pakketten bieden het voordeel dat ze weinig wegen en anderzijds moeten ze snel ter plekke zijn, wat de investering lonend maakt. Bovendien worden files vermeden die eigen zijn aan steden.

10m/sec

Weldra wordt dit een dagelijkse praktijk, voorspelt Swiss Post. “Getraind ziekenhuispersoneel zal de drone zelfstandig met een veiligheidsbox kunnen laden en de drone lanceren met een smartphone app. De drone zal dan zelfstandig naar een vooraf bepaalde bestemming vliegen waar de box wordt opgehaald door een ander personeelslid."

De drones zijn gemaakt door de Amerikaanse firma Matternet, hebben een ladingscapaciteit van ongeveer 2kg en een bereik van 20km. De topsnelheid bedraagt 36 km/u (10 m/sec). Infrarode sensoren worden ingezet bij het opstijgen en de landing. Een ingebouwde parachute kan worden geactiveerd in noodgevallen.

De Belgische en Europese wetgeving is nog niet aangepast om dit in de praktijk te brengen, al wordt eraan gewerkt.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.