Vlaams Instituut Gezond Leven stelt nieuwe voedings- en bewegingsdriehoek voor

Twintig jaar na de ingebruikname van de welbekende 'actieve voedingsdriehoek' stelt het Vlaams Instituut Gezond Leven dinsdag een vernieuwd Vlaams voorlichtingsmodel voor voeding, beweging en 'lang stilzitten' voor. Daarin worden voeding en beweging voor het eerst van elkaar losgekoppeld in een voedings- en bewegingsdriehoek.

Waar voedingsmiddelen in de voedingsdriehoek uit 1997 gerangschikt werden volgens de voedingsmiddelen die ze aanbrachten, gebeurt dat nu volgens hun effect op de gezondheid. Volgens Loes Neven van Gezondleven.be was de eerste versie te complex. "Veel mensen haakten al af op 300 gram groenten per dag, ze willen een gemakkelijk verstaanbaar model."

Voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong nemen de toppositie in, omwille van hun bewezen gezondheidsvoordelen. Ze zouden de basis moeten vormen van onze maaltijden, aangevuld met kleinere hoeveelheden voedsel van dierlijke oorsprong zoals vis, melkproducten of vlees. Voorts geeft de voedingsdriehoek de voorkeur aan voeding die weinig of niet bewerkt is, zoals vers fruit in plaats van fruitsap of volkorenbrood in plaats van wit brood. Voedingsmiddelen die overbodig of ongunstig zijn, krijgen een plaats in een rode bol buiten de driehoek. Het gaat onder meer over koekjes, chips, alcohol en gerookt spek. "We weten ook dat zij deel uitmaken van het leven van veel mensen. Maar we willen toch benadrukken dat ze de uitzondering vormen in plaats van de regel zoals nu soms het geval is", aldus Neven.

Daarnaast is er een aparte bewegingsdriehoek, waarin 'lang stilzitten' een plaats krijgt als volwaardig gezondheidsthema. De driehoek raadt aan elk halfuur even recht te staan, een glas water te halen of een ander bewegingstussendoortje te nemen. "Nieuw is ook dat we aanraden het grootste deel van de dag licht intensief te bewegen. Voorbeelden zijn traag stappen, spelen met de kinderen, lichte huishoudelijk taken of staand telefoneren", zegt Ragnar Van Acker van Gezondleven.be . "Elke dag een gezonde mix van zitten, staan en bewegen is belangrijk", besluit Van Acker.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.