Roken in auto in bijzijn van kinderen voortaan verboden

Wie in zijn wagen rookt in het bijzijn van kinderen, riskeert vanaf vandaag/zaterdag 9 februari in Vlaanderen een boete tot 1.000 euro. Omdat er vragen bestaan over de handhaving, laat Vlaams minister van Omgeving Koen Van den Heuvel (CD&V) de kwestie met spoed agenderen op de Vlaamse handhavingsraad voor ruimte en milieu volgende week. "Daar kan verder afgestemd worden welke taak de milieu-inspectie en politie kunnen opnemen", meldt minister Van den Heuvel zaterdagavond.

Het rookverbod in de wagen in het bijzijn van kinderen is een ingreep van voormalig minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V). Zij werkte de maatregel op Vlaams niveau uit omdat een federale regeling uitbleef.

Wie in zijn wagen rookt in het bijzijn van kinderen tot 16 jaar kan daarvoor voortaan beboet worden. Het rookverbod geldt ook voor elektronische sigaretten. De boete voor inbreuken kan oplopen tot maximaal 1.000 euro. Zowel de politie als ambtenaren van de Vlaamse milieu-inspectie zullen kunnen verbaliseren.

"Kinderen daadwerkelijk beschermen, dat is het belangrijkste", aldus minister Van den Heuvel. Hij wil snel opheldering over de manier waarop de maatregel moet worden gehandhaafd. "Ik laat dit daarom met spoed agenderen op de Vlaamse handhavingsraad voor ruimte en milieu volgende week. Daar kan verder afgestemd worden welke taak de milieu-inspectie en politie kunnen opnemen."

Vlaanderen is het eerste gewest met een verbod, maar allicht volgt Wallonië snel. Het Waals Parlement heeft recentelijk een gelijkaardige regeling goedgekeurd.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.