Revolutionair voorstel hervorming palliatieve eindtermen

Uit een rondvraag bij alle universiteiten van België blijkt dat je als arts nog kunt afstuderen zonder ooit een mens te hebben zien sterven. Daarom schreef de Koninklijke Academie voor Geneeskunde een ‘revolutionair’ advies dat de opleiding geneeskunde omgooit. Luc Deliens hield mee de pen vast en licht het toe in De Standaard.

Het voorstel komt nu ook weer niet uit de lucht gevallen. De Specialist berichtte eerder al over de nieuwe opleidingsstructuur.

De nieuwe palliatieve eindtermen vergen zes jaar studie geneeskunde. Ze bevatten onder meer deze doelstellingen: artsen moeten:

  • een vroegtijdige zorgplanning kunnen opstarten en die geregeld evalueren en bijsturen in overleg met de patiënt en de familie
  • pijn- en symptoombestrijding kunnen toepassen wanneer nodig, en dus niet alleen pal aan het levenseinde zelf
  • kunnen communiceren over de diagnose en de vooruitzichten, ook als die niet rooskleurig zijn.

‘De arts moet dus niet alleen behandelingen kunnen opstarten, maar moet het met de patiënt en de familie ook kunnen hebben over het niet toepassen van behandelingen en het stopzetten ervan.’

Ook specialisten

‘We hebben het hier over de basisopleiding en mikken met dit alles niet alleen op de toekomstige huisartsen, maar ook op de toekomstige specialisten’, zegt Deliens.

De Academie schrijft onder meer: ‘Een grondige opleiding palliatieve zorg voor huisartsen is anders dan een grondige opleiding palliatieve zorg voor longartsen, oncologen, cardiologen en alle andere artsen die te maken krijgen met chronische aandoeningen, zoals spierziekten, dementie, of nierfalen.’ Daarvoor zouden nog aparte richtlijnen moeten komen.

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.