‘Zorg voor elkaar’: Jo Vandeurzen met lof over hulpverleners

Vlaams minister Jo Vandeurzen (61) stelde zijn boek ‘Zorg voor elkaar’ voor afgelopen weekend. Hij blikt terug op een politieke carrière van liefst 36 jaar, de laatste tien jaar als Vlaams minister van Volksgezondheid, Welzijn en Gezin, waar hij dus heel lang zijn stempel kon drukken.

Zoals we eerder al schreven bij zijn aangekondigd afscheid van de politiek, was Vandeurzen ongetwijfeld een politiek zwaargewicht in deze Vlaamse regering. Wel bleef hij in de schaduw van Maggie De Block, maar hij staat er niet om bekend om een tafelspringer te zijn of te willen opvallen in de media “tot grote frustratie soms van mijn adviseurs”, liet hij zelf optekenen. Communicatie is dan ook niet zijn sterkste kant. Hij vervalt al snel in ambtelijk taalgebruik. Zijn dossiers kent hij wel door en door. Met zijn federale collega gaf hij wel een sterke aanzet tot een gezondheidszorg bottom-up. Denk aan de uittekening van de eerstelijnszones en de organisatie van de eerstelijnsconferenties.

Geen politiek testament

“Het boek is geen politiek testament, het zijn niet mijn memoires”, becommentarieerde Vandeurzen zijn boek. “Ik geef een kort overzicht van mijn loopbaan in de politiek.” Geheel zijn eigen stijl getrouw focust hij niet op ruzies of intriges, wel op de zorg en de hervormingen die hij mee opstartte. “Ik ben een ploegspeler.”

Veel aandacht in zijn beleid ging naar de geestelijke gezondheidszorg en de mantelzorg en hij vindt dat we daarop in de toekomst nog meer moeten inzetten. Met het persoonsvolgend assistentiebudget trachtte Vandeurzen het aanslepende probleem van de wachtlijsten aan te pakken, maar dat lukte maar ten dele.

Voor de eerste lijn kan hij zich beroemen op de ontwikkeling van Vitalink, het eerstelijnsplatform. Het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg zette hij mee in de steigers, maar het is nog uitkijken naar concrete realistaties.

Minister Vandeurzen zwaait bij zijn afscheid ook met lof naar de hulpverleners: “Als we hulp nodig hebben, kunnen we rekenen op professionele zorgverleners. We hebben onze solidariteit goed geregeld en proberen de veranderende wereld zo nauwlettend mogelijk te volgen. Dat maakt van de zorg een laboratorium van de samenleving.”

Zorg voor elkaarJo VandeurzenPaperback
ISBN 978-94-6310-434-0
€ 22,50

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.