Kathleen Depoorter (N-VA) verwijt minister Vandenbroucke (sp.a) gebrek aan vooruitziendheid (Kamer)

"Gebrek aan vooruitziendheid was een van de killing factors van de eerste golf. Wat ik nu hoor,  bevestigt dat." Apotheker en kamerlid Kathleen Depoorter spaarde minister Vandenbroucke niet in haar kritiek in De Kamer.

De minister nam ruimschoots de tijd om de talrijke vragen van de kamerleden te beantwoorden, maar vooral de scherpe reactie van Depoorter viel op. "U geeft aan dat u pas eind december aan een voldoende hoeveelheidvaccins hebt gedacht. U ondernam geen stappen waar de ons omringende landen dat wel deden en zo lopen we drie weken achter. Hoe verklaart u anders dat Denemarken al 115.000 vaccins heeft gezet en Nederland in verhouding ook veel meer? U heeft zich laten ringeloren!"

Minister Vandenbroucke hield voet bij stuk dat België proportioneel op gelijke voet behandeld werd als de andere Europese landen qua leveringshoeveelheden en -termijnen: "We zijn niet achtergesteld, anders zouden we een groot Europees probleem hebben."

Waarop Kathleen Depoorter dan weer die ditmaal de discussie aanging over het mogelijk spuitentekort waarvoor een bottleneck dreigt. Vooral dan als het gaat om de 1 milliliterspuiten die volgens de minister toelaten dat we zes dosissen uit één flacon kunnen halen. "U zegt dat we genoeg spuiten hebben van 2 milliliter en dat het tekort van 1 milliliter, heel recent, opdook. Ik heb u precies eerder voor die spuiten verwittigd en voordien ook minister De Block. Overigens heeft dat tekort in aantal niets te maken met het soort spuit, wel met de naald. U heeft dus niet voldoende spuiten aangekocht, uw diensten hebben zelfs op hun knieën moeten zitten om die 8 miljoen spuiten te krijjgen. Daartegenover staat Nederland dat er 25 miljoen heeft gekocht, wél goed op tijd."

"De goednieuwsshow van vorige week was wel wat overdreven, sta me toe dat te zeggen. En tot slot: hoe komt het dat in uw scenario de apotheker niet meegenomen is? Is dat een vergetelheid?"

> Lees ook: "20 euro extra gmd wordt voor eind januari uitbetaald" (Vandenbroucke)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.