Eerste low cost IVF-baby geboren in Ghana

Ruim drie jaar na de lancering van de revolutionaire, goedkope IVF-methode van Prof. Willem Ombelet werd in Ghana de eerste Afrikaanse baby via de nieuwe techniek geboren. Dr. Ombelet reageert verheugd maar kampt ook nog altijd met hindernissen om een wereldwijde doorbraak te forceren.

In 2013 haalde prof. dr. Willem Ombelet het wereldnieuws. Samen met zijn team van fertiliteitsexperten en Amerikaanse collega's ontwikkelde en lanceerde hij een techniek die het mogelijk maakte om tegen een fractie van de gangbare tarieven een IVF-behandeling aan te bieden. Voor ongeveer 200 euro werd dat plots mogelijk. Normaal kost een IVF-behandeling ongeveer 10 keer meer.

Hiermee wilde dr. Ombelet vooral in de derde wereld een oplossing bieden voor  koppels met vruchtbaarheidsproblemen. ‘Want vooral voor vrouwen in de derde wereld hangt onvruchtbaarheid als een zwaard van Damocles boven het hoofd’ zo verklaart dr. Ombelet zich nader. ‘Ze lopen het risico om door hun echtgenoot in de steek gelaten te worden en verstoten te worden door hun familie. Bovendien hangt de kans op een waardige oude dag er voor veel koppels vaak af van het hebben van kinderen.’

Eerste Afrikaanse baby

Begin deze week kwam uit Ghana het heuglijke nieuws dat de eerste niet-Europese low cost IVF baby geboren is. Een gezond jongetje van 3,3kg. ‘Dat onze techniek helemaal op punt staat, weten we al langer’ zegt dr. Ombelet. ‘Vanuit het fertiliteitscentrum in het ZOL zijn intussen in België, Nederland en Duitsland reeds 89 gezonde baby’s geboren volgens de nieuwe methode. Maar het eerste succes in Afrika liet wat op zich wachten."

"De werkomstandigheden zijn er vaak van beduidend mindere kwaliteit en de afstand maakt dat het niet altijd even makkelijk is om Afrikaanse artsen goed op te leiden om de techniek correct uit te voeren. Daarom zijn we nu echt opgetogen dat deze zwangerschap tot een goed einde werd gebracht. Binnenkort volgt er een tweede geboorte.’

Obstakels

Toch stoot prof. dr. Ombelet ook op obstakels bij het lanceren van de techniek in de derde wereld, zoals de administratieve rompslomp en het feit dat elk land ook andere eisen stelt voor accreditering en de regelgeving rond invoerrechten voor de apparatuur. Verder worstelt Ombelet naar eigen zeggen vaak met tegenstand "van de machtige, traditionele IVF lobby. Zij verzetten zich tegen een nieuwe, goedkope IVF methode die hun lucratieve, traditionele techniek op de helling zet."

Intussen boekt dr. Ombelet toch al succes in fertiliteitscentra in Portugal, Engeland, Egypte, de Verenigde Staten, China en India. ‘Want’, zo besluit hij, "ook in het Westen zijn er heel veel onvruchtbare koppels met een kinderwens. En die beschikken niet over de financiële slagkracht om 4.000 euro of meer voor een IVF-behandeling op tafel te leggen in landen waar er geen terugbetaling voor IVF is voorzien.’

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.