Dokter Karel maakt furore op TV

TV-dokter Karel maakt weldra furore in het nieuwe VTM-programma 'Helden van de Kinderkliniek'. Het UZA werkt hieraan mee. De UZA-patiëntjes verwerken immers sinds kort hun ziektes met ‘Dokter Karel’, een pop met ingebouwde camera. Ze helpt kinderen te praten over wat ze meemaken. De pop werkt drempelverlagend.

Tegenover de pop uiten de kinderen makkelijker hun gevoelens dan tegenover hun ouders of de arts(en).  "Met een cameraploeg kan de medische situatie van een kind perfect gevolgd worden. Als we echter willen weten hoe kinderen zich echt voelen, kunnen we beter luisteren naar wat ze tegen dokter Karel verellen", luidt het. De pop is uitgerust met een kleine camera in de stethoscoop.

Kinderpsychologe Sanne Kuylen van het UZA wijst op het belang van dergelijke therapie: “In de therapie merk ik het effect van werken met poppen. Kinderen worden zo niet met een directe vraag geconfronteerd, die hen misschien wel afschrikt. Ze kunnen hun zorgen aan de pop kwijt, alsof het een gelijke is. Dat gaat gemakkelijker.” 

Aan de pop leggen de kinderen echt hun ziel bloot. Dokter Karel wordt een heuse boezemvriend en kan zo een meerwaarde betekenen voor de echte dokter(s). Het programma "Helden van de kinderkliniek" start volgende week, woensdag (21 maart) op VTM, om 21.10u.

Deze speciale manier van televisie maken, werd vooraf uitvoerig besproken met de kinderartsen en -psychologen van het UZA. 

> ‘Helden van de Kinderkliniek’, vanaf woensdag 21 maart om 21.10 uur bij VTM.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.