Al meer dan 3.400 bedrijven registreerden zich voor vrije verkoop medische hulpmiddelen

Meer dan 3.400 bedrijven hebben zich geregistreerd bij het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) om medische hulpmiddelen te verkopen. Daarbij zijn er 2.259 Belgische bedrijven en ook heel wat supermarkten. Dat blijkt uit een overzicht van het FAGG.

De apothekers zijn sinds 7 februari het alleenrecht kwijt op de verkoop van bepaalde medische hulpmiddelen. Die producten kunnen sindsdien ook in de rekken van de supermarkt liggen. Dat was een beslissing van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). Zij verwachtte dat daardoor de prijzen zullen zakken.

De nieuwe regels gelden voor alle medische hulpmiddelen, dat zijn gezondheidsproducten waarin een fysieke of mechanische werking zit om de gezondheid te verbeteren. Het gaat om een breed gamma van duizenden producten, waaronder steriele materialen (verbanden, compressen, sondes), koelsprays, warmtezalven, krukken en rolstoelen, brillen brilglazen. De winkels die de medische hulpmiddelen willen verkopen, moesten zich eerst registreren bij het FAGG.

Na enkele maanden tijd heeft het FAGG een overzicht van het aantal winkels dat zich geregistreerd heeft. Het gaat om 3.404 geregistreerde bedrijven, waaronder 2.259 Belgische, en ook tal van supermarkten, waaronder Colruyt, Delhaize, Carrefour, Spar, Lidl en Aldi. Het gaat om distributeurs, fabrikanten en importeurs. De buitenlandse bedrijven zijn voornamelijk afkomstig uit Nederland, Frankrijk en Duitsland.

Nu de bedrijven zich geregistreerd hebben bij het FAGG, zijn zij officieel gekend bij het agentschap. "Zo kunnen onze inspectiediensten de bedrijven beter controleren", luidt het dinsdag bij de communicatiedienst van het FAGG. "Op basis van de geregistreerde gegevens kan het FAGG een risico-analyse uitvoeren. Bedrijven die hulpmiddelen fabriceren of verdelen met een groter risico op veiligheidsproblemen, zoals implantaten, kunnen zo meer gecontroleerd worden. Maar dat betekent niet dat andere bedrijven die producten aanbieden met een kleiner veiligheidsrisico, zoals brilglazen, niet gecontroleerd worden. Dat gebeurt wel minder frequent."

Het FAGG kan zo naar eigen zeggen een beter zicht krijgen op de ganse markt en die ook beter controleren.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.