In een aangepaste vorm is het mediterrane dieet (MD) een buffer in zowel de secundaire als primaire preventie tegen hart- en vaatziekten (HVZ). Bovendien is het ook effectief op lange termijn.
Een gematigde consumptie van alcohol - in het bijzonder van wijn - wordt gezien als een van de factoren die bijdragen tot het beschermende effect van het mediterrane dieet op het hart- en vaatstelsel. Toch is er nog onzekerheid over de mogelijke voordelen: epidemiologische studies gaan over het algemeen uit van wat individuen zelf verklaren over hun wijnconsumptie, wat een vertekend beeld kan geven van de hoeveelheden. De kwaliteit van de studies zou dus kunnen verbeteren als er een objectieve biologische biomarker zou zijn.
Hoewel er over de effecten van een ontbijt op het metabolisme en de gewichtscontrole nog altijd discussie bestaat, lijkt de invloed op de cardiovasculaire gezondheid een stuk duidelijker.
Hart- en vaatziekten zijn nog steeds een van de belangrijkste oorzaken van morbiditeit en mortaliteit, voornamelijk in westerse landen. Volop inzetten op preventie en behandeling is dan ook cruciaal.
Volgens het Europese geneesmiddelenbureau zijn myocarditis en pericarditis zeer zeldzame (< 1/10.000) bijwerkingen van toediening van mRNA-vaccins tegen het SARS-CoV-2. De incidentie is maximaal bij jonge mannen en die bijwerking treedt vooral op tijdens de eerste 2 weken. De vraag rijst dan ook of die vaccinatie nog andere risico’s inhoudt voor de cardiovasculaire gezondheid.
Er bestaan heel wat epidemiologische observatiestudies over het verband tussen diëten en leefgewoonten en het cardiovasculaire risico. Toch werden nog maar weinig gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken over dit thema gepubliceerd.
Een studie gepubliceerd in het British Medical Journal onderzocht de effecten van de consumptie van bewerkte voedingsmiddelen met emulgatoren op de cardiovasculaire gezondheid.
Professionals in de gezondheidszorg zouden rekening moeten houden met de psychologische gezondheid van volwassenen die risico lopen op of lijden aan hart- en vaatziekten, zo adviseert de American Heart Association in een nieuwe wetenschappelijke verklaring. De titel daarvan luidt: Psychological Health, Well-Being, and the Mind-Heart-Body Connection. Ze werd op 25 januari online gepubliceerd in Circulation. Een echte première!
Door tweemaal per week een ecg af te nemen met een smartphone en het door te sturen naar een expertisecentrum, zou je sneller een atriumfibrillatie (AF) kunnen diagnosticeren bij 65-plussers. Doordat je dan sneller een profylactische behandeling kan starten, zou je ook het risico op cerebrovasculair accident als gevolg van de AF kunnen verlagen.
Volgens meerdere studies zou vitamine D-tekort schadelijk zijn voor het hart- en vaatstelsel. Ten onrechte of met reden?
Farma-Sfeer Nr. 301
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...