World Medical Association: hoe medisch helpen als (tand)arts?

WMA, EFMA (European Financial Management Association en CPME (The Standing Committee of European Doctors) versterken hun samenwerking om de uit de hand lopende humanitaire crisis in Oekraïne te ondersteunen. "We hebben een task force opgezet om de steun van de medische gemeenschap te coördineren. Wij verwelkomen elk hulpaanbod."

De World Medical Association (WMA) richtte zich tot alle collega's en leden met de volgende oproep:

Geachte collega's en leden,

WMA, EFMA (European Financial Management Association) en CPME (The Standing Committee of European Doctors) versterken hun samenwerking om de uit de hand lopende humanitaire crisis in Oekraïne te ondersteunen. We hebben een task force opgezet om de steun van de medische gemeenschap te coördineren. Wij verwelkomen elk hulpaanbod.

De Nederlandse dokter, Christiaan Keyzer, voorzitter van CPME: "We veroordelen elke daad van agressie die artsen en beroepsbeoefenaars in de gezondheidszorg verhindert hun zorgplicht ter bescherming van mensenlevens uit te voeren. Europese artsen zijn solidair met hun Oekraïense collega's die nu in het centrum van het conflict werken en dringen aan op de snelle beëindiging van alle militaire agressie."

Fondsen verzamelen en herverdelen

De WMA zet een rekening op om fondsen in te zamelen die zullen worden herverdeeld onder onze partners in Polen, Slowakije en andere aangrenzende landen om onze Oekraïense collega's of de medische hulp aan vluchtelingen uit Oekraïne te helpen. Wij hopen de rekening begin volgende week (vandaag, red.) aan de leden en partners te kunnen meedelen. Dr. Eidelman, voormalig voorzitter, is zo vriendelijk geweest toezicht te houden op de besteding van de middelen door de task force.

In samenwerking met Marek Szewczyński (neem contact op met het WMA-secretariaat voor e-mail) van de Poolse Kamer van Artsen en Tandartsen stippelen we een route uit om medische voorraden door Polen te sturen. Momenteel vervoeren ambulances voorraden naar Oekraïne, waardoor grotere zendingen via deze route nog niet mogelijk zijn. Wij zullen deze route blijven volgen en nadere contactgegevens vindt u hieronder.

We leggen een tweede route via Slowakije vast met Prof. Jozef Glasa van de Slowaakse Medische Vereniging en Mgr. Ľubica Sebiň van de Slowaakse Medische Kamer. Zij coördineren de materiële en medische bijstand met het ministerie van volksgezondheid, de betrokken overheidsinstanties en de medische organisaties. (Neem voor e-mail contact op met het secretariaat van de WMA)

Wegens de grote logistieke uitdagingen voor elk lid, nemen wij contact op met andere medische verenigingen aan de grens met Oekraïne om de routes voor medische leveringen aan Oekraïne te diversifiëren.

Honderdduizenden vluchtelingen arriveren bij de westelijke buren en wij vrezen dat het er miljoenen kunnen worden. Zij zullen medische verzorging nodig hebben en dat kan de gezondheidsstelsels in de buurlanden overbelasten. Gelieve er ook nota van te nemen dat voorraden en donaties ook voor de medische verzorging van vluchtelingen in de buurlanden voor de komende maanden moeten worden gereserveerd.

Hieronder vindt u een lijst van contactpersonen en links om donaties te sturen.

Met vriendelijke groeten,

WMA, EFMA en CPME.

Contactpersonen voor het sturen van medische benodigdheden

Polen:

  • Voor leveringen aan de Opperste Kamer in Warschau kunt u contact opnemen met Marek Szewczyński en de Opperste Kamer (neem contact op met het WMA-secretariaat voor e-mail)
  • Voor leveringen aan de regionale kamer in Rzeszów kunt u contact opnemen met Marek Szewczyński en dr. Wojciech Domka, voorzitter van de kamer in Rzeszów (neem voor e-mail contact op met het WMA-secretariaat)
  • Deze inspanning wordt gecoördineerd door de Stichting Doctors for Doctors (Fundacja Lekarze Lekarzom https://fll.org.pl/), een liefdadigheidsinstelling die is opgericht door de Poolse Hoge Kamer van Artsen en Tandartsen.

Slowakije

  • Prof. Jozef Glasa van de Slowaakse Medische Vereniging (neem voor e-mail contact op met het secretariaat van de WMA)
  • Mgr. Ľubica Sebiň van de Slowaakse Medische Kamer (neem voor e-mail contact op met het secretariaat van de WMA)

Oekraïne

Het Oekraïense Rode Kruis helpt bij de coördinatie van de logistiek aan de grens:

Nadia Yamnenko, Hoofd van de afdeling Eerste Hulp,  Oekraïense Rode Kruis Vereniging

30, Pushkinska straat, Kyiv, Oekraïne, 01004

www.redcross.org.ua

Hubs aan de Oekraïense grens

Op verzoek kunnen wij details verstrekken over hubs aan de Oekraïense grens.

Waar kunt u donaties naartoe sturen?

Polen

Houd er rekening mee dat het op dit moment moeilijk kan zijn om al te grote bedragen te verwerken, maar alle betalingen die worden gedaan zullen worden gebruikt om hulp te bieden, nu en in de komende dagen en weken. Zodra de WMA-bankrekening klaar is, zullen grotere donaties mogelijk zijn

Bankoverschrijvingen vanuit het buitenland:

  • ODBIORCA (BEGUNSTIGDE): Fundacja Lekarze Lekarzom, ul. Sobieskiego 110, 00-764 Warszawa
  • BANK: Pekao S.A.
  • KOD BANKU (SWIFT, BIC): PKOPPLPW
  • MIĘDZYNARODOWY NUMER RACHUNKU (IBAN): PL 31 1240 6263 1111 0010 4779 2541

Oekraïne

Het humanitaire platform van Kiev verleent humanitaire hulp aan de inwoners van Kiev. De website is alleen in het Oekraïens (https://potreby.kyivcity.gov.ua/), maar bevat bankgegevens om de steun rechtstreeks over te maken. Bijdragen voor het goede doel zijn welkom op de volgende bankrekeningen.

BD Future Kyiv Charitable Foundation,

USREOU 3936543

Rekening in euro

UA 13 3808 0500 0000 0026 0034 5756 2

Rekening in US Dollars

UA 87 3808 0500 0000 0026 0044 5756 1

Rekening in Oekraïense hryvnia

UA 91 3808 0500 0000 0026 0054 5755 9

Bank EDRPOU code 14305909

Bank MFO code 300335

Bank van de begunstigde: Openbare naamloze vennootschap Raiffeisen BANK AVAL, Kiev, Oekraïne

SWIFT-code: AVALUAUK XXX

ICRC

Het Internationale Rode Kruis heeft een pagina voor donaties geopend: https://www.icrc.org/en/donate/ukraine-b

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Dr. Otmar KLOIBER - secretaris-generaal van de WMA

e-mail: secretariat@wma.net

e-mail: secretariat@cpme.eu website: www.cpme.eu

> Rode Kruis vreest corona-opstoot in Oekraïne

> AZG noemt situatie in Marioepol 'catastrofaal'

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.