"Vaccinatiebereidheid is niet zo groot in Congo" (Reginald Moreels)

Réginald Moreels (71), topdokter, werkt als humanitair chirurg geregeld lang in Congo. Hij is pas terug van opdrachten in Beni (noordoosten van de Democratische Republiek) en Kinshasa. "Er wordt gevaccineerd, maar vrij weinig", zegt hij. "Het grootste probleem in Kinshasa is de lage vaccinatiebereidheid."

Hoe dat komt? De chirurg, voormalig federaal minister en voorzitter van AzG getuigt: "Enerzijds doordat het nieuws over de bijwerkingen van bijvoorbeeld AstraZeneca ook hier de vaccinatie in twijfel heeft doen trekken. Anderszijds zeggen mensen: het virus heeft hier niet zo'n ongelofelijke schade aangericht als in de rijkere landen, is het wel de moeite om je te laten vaccineren?"

"De donatie van 1 miljard vaccins van de G7 zal een goede proef zijn. Het belangrijkste volgens mij is een goede campagne opzetten om de mensen te informeren en te sensibiliseren, uitleggen waarom het belangrijk is om te vaccineren."

"Dat kan op allerlei mogelijke manieren, ook via sociale media die daar net zo druk gevolgd worden als in het Westen. "Dat heeft een impact. Ik sprak ook de minister van Volksgezondheid en gaf aan dat het heel belangrijk is dat mensen als de president of de kardinaal zich publiekelijk laten vaccineren. Mensen luisteren naar hun leiders en als een leider zoiets toont, dan gaat dat vlotter."

VIP-disease
"Bij een coronavaccin denkt ik meer aan een vaccin waarvan maar 1 dosis nodig is, zoals het vaccin van Johnson & Johnson, maar dat is hier nog niet erkend. Ze lijken meer te wachten op het Russische Sputnik V-vaccin of het Chinese vaccin. Waarom weet ik niet, misschien spelen daar ook diplomatieke belangen mee."

"Een vaccin met twee dosissen, zoals Pfizer/BioNTech en AstraZeneca, is een enorme handicap, zeker in een land waar een zekere argwaan bestaat tegenover vaccinatie. Dan moet je mensen meerdere keren oproepen en sensibiliseren."

"Positief is dat ernstige ademhalingscomplicaties en bloedproblemen bij COVID-19 bij de meeste mensen die ziek worden, afwezig blijven. Het virus lijkt minder toe te slaan bij de middenklasse en de armere klassen. Ze noemen het hier soms de VIP-disease, een ziekte voor belangrijke personen, de rijkere klassen. Als uitleg hoor je dan dat die meer binnen zijn en zich in slecht geventileerde ruimtes bevinden, waar het virus zich makkelijker kan verspreiden dan bij mensen die meer buiten leven."

Reginald Moreels getuigde hierover in De Ochtend op Radio 1.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.