Zorgsector wil zo snel mogelijk af van mondmasker

Het dragen van een mondmasker in ziekenhuizen is zowat de laatste harde coronamaatregel die nog van tel is. Maar de sector zelf hoopt dat ook deze verplichting binnenkort de schuif in mag, zo staat in de kranten van Mediahuis.

Sinds 4 mei 2020 is het dragen van een mondmasker verplicht in ziekenhuizen. Welke arts je consulteert of welke afdeling je bezoekt, maakt geen verschil. Maar langzamerhand zijn ziekenhuizen de mondmaskers liever kwijt dan rijk. 

De logica raakt zoek, zegt Margot Cloet van koepelorganisatie Zorgnet-Icuro. "Bij een bezoek aan je opa in een woonzorgcentrum hoeft het niet, maar ga je een tante opzoeken in het ziekenhuis, dan moet het wel. Bezoekers snappen dat hoe langer hoe minder."

De maatregel wordt steeds moeilijker afdwingbaar, bevestigt Frank Vermassen, hoofdarts van het UZ Gent. Maar er zijn nog meer redenen. "De maskers hinderen de communicatie tussen arts en pa­tiënt", zegt hij. Gelaatsuitdrukkingen gaan verloren. Belangrijke uitleg wordt misbegrepen. "We zijn drie jaar na het instellen van de eerste lockdown. Het wordt stilaan tijd om de laatste maatregelen op te heffen." 

De ziekenhuizen krijgen bijval uit de eerste lijn. "We mogen niet in maskermoeheid vervallen. De maatregel moet proportioneel worden ingezet", zegt Jeroen van den Brandt van huisartsenvereniging Domus Medica.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.