Zorgsector wil af van mondmasker: minister Crevits zal vraag voorleggen op IMC

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits begrijpt de vraag van de zorgverleners om mondmaskers in de ziekenhuizen af te schaffen, en gaat de kwestie voorleggen op de Interministeriële Conferentie (IMC) Volksgezondheid van 22 maart. Dat laat de CD&V-minister weten in een reactie.

Sinds de uitbraak van de coronapandemie is het dragen van een mondmasker verplicht in ziekenhuizen. Het is intussen zowat de laatste harde coronamaatregel die nog van tel is. De sector zelf hoopt dat de verplichting binnenkort de schuif in mag. 

Minister Crevits begrijpt de vraag van de sector en laat weten dat ze die zal ondersteunen op de IMC Volksgezondheid van maart. "Het dragen van een mondmasker heeft zeker zijn nut gehad en bij een hoge viruscirculatie of andere situaties zal een mondmasker mogelijk nog aan te bevelen blijven. Maar het is een terechte vraag van de zorgsector, het mondmasker mag de communicatie tussen de patiënt, bezoeker en arts niet moeilijker maken", zegt minister Crevits. 

"Voor de Vlaamse sectoren, zoals de woonzorgcentra en de thuisverpleging, wordt er volgende week nog afgestemd om de richtlijnen te kunnen aanpassen na de beslissing van de IMC", besluit minister Crevits.

Voor de tv-camera's verklaarde federaal minister Vandenbroucke dat "algemene, absolute verplichtingen" wat hem betreft niet verstandig zijn. Maar "als er veel virus rondgaat, moet je de mondmaskers gericht inzetten, bijvoorbeeld in contacten met patiënten die kwetsbaar zijn. Maar daar wil ik goede regels voor die gedragen worden door de hele zorgsector", aldus Vandenbroucke.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.