Zo goed als zeker: nieuwe vaccinatiecampagne tegen Covid-19 in najaar

Er komt in het najaar vrijwel zeker een nieuwe vaccinatiecampagne tegen Covid-19 in ons land, zo blijkt uit een navraag bij experts. Het zou dit jaar wel nog om twee spuitjes gaan. “Er is een gecombineerd vaccin in ontwikkeling, maar dat zal in het najaar nog niet op de markt zijn. Dat zal dan allicht voor volgend jaar zijn", ligt Steven Callens (UGent) toe. "We laten de spuitjes best zetten door de huisarts of apotheek”

Dat die nieuwe vaccinatiecampagne er komt, leidt Het Belang van Limburg af uit een rondvraag bij experts. De campagne zou zich vooral moeten richten op de bescherming van ouderen en kwetsbare groepen”, staat te lezen in een woensdag gepubliceerd rapport van het Europees centrum voor ziektebestrijding en -preventie (ECDC). “Het virus circuleert nog altijd veel in Europa. Vooral in de herfst en de winter lopen ouderen en kwetsbare personen daardoor een verhoogd risico. Een vaccinatieprogramma in het najaar zou tot 32 procent van de ziekenhuisopnames kunnen voorkomen.”

Ons land was al vóór de publicatie van het rapport in actie geschoten, zo blijkt. “Wij zijn er inderdaad al even mee bezig”, zegt Steven Callens, infectioloog aan de UGent en covoorzitter van de vaccinatiegroep van de Hoge Gezondheidsraad in Het Belang van Limburg. “Dat is ook nodig, als we klaar willen zijn tegen het najaar.”

Volgens Callens zal de Hoge Gezondheidsraad “eerstdaags” een advies overmaken “dat hoogstwaarschijnlijk in lijn zal liggen met de aanbevelingen van het ECDC”.

Op dit moment ziet het ernaar uit dat alleen ouderen en kwetsbare groepen een nieuwe prik zullen krijgen - en dus niet de algemene bevolking.

Via huisarts en apotheker

“De praktische organisatie zal in handen zijn van de gemeenschappen, maar ik denk dat we de vaccins best zo dicht mogelijk bij de mensen brengen en de spuitjes dus laten zetten door de huisarts of apotheek”, zegt Callens. “Zoals op dit moment trouwens ook nog altijd mogelijk is voor wie nog niet gevaccineerd is of nog niet alle boosters kreeg.”

De nieuwe prik zou niet verplicht zijn, maar wel worden aanbevolen. “Uit praktische overwegingen zou het een goed idee zijn om de inenting te laten samenvallen met de griepspuit”, zegt Callens. “Als mensen zich meerdere keren moeten verplaatsen voor een vaccin, merken we dat de respons veel minder hoog is.”

Het zou dit jaar wel nog om twee spuitjes gaan. “Er is een gecombineerd vaccin in ontwikkeling, maar dat zal in het najaar nog niet op de markt zijn. Dat zal dan allicht voor volgend jaar zijn.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.