Zeven miljoen voor post-corona onderzoeksprogramma

BELSPO, de Federale Overheidsdienst Wetenschapsbeleid, lanceert een nieuwe oproep voor de Belgische wetenschappelijke gemeenschap voor een onderzoeksprogramma over de gevolgen van de coronacrisis. De oproep is goed voor een budget van 7 miljoen euro. Bedoeling is de nodige lessen te trekken voor de federale overheid, melden minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine (PS).

"Het is van essentieel belang de verschillende aspecten van de coronacrisis te bestuderen en er de nodige lessen uit te trekken. Dit wetenschappelijk werk moet ons in staat stellen ons voor te bereiden op de nasleep van de coronapandemie en op eventuele andere pandemieën", zegt Dermine. 

Bedoeling is dat het onderzoeksprogramma, uitgevoerd door Wetenschapsbeleid in samenwerking met de FOD Volksgezondheid, de blinde vlekken in kaart brengt die er momenteel nog zijn wat betreft de coronacrisis. Het programma nodigt de Belgische onderzoekers dan ook uit om die grijze zones te verkennen. Die zijn gegroepeerd in vier thema's: welzijn, ongelijkheden en kwetsbaarheden, democratisch bestuur en pandemische intelligentie.

"Ik verwacht zeer concrete aanbevelingen op het brede welzijns- en gezondheidsvlak: welke impact hebben we nog niet in kaart gebracht en wat heeft goed gewerkt, en hoe kunnen we hier als overheid rekening mee houden of zelfs nu nog bijsturen?", aldus nog minister van Frank Vandenbroucke.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.