Zelfstandigen nooit zo gelukkig, maar administratie blijft stoorzender

Uit een studie van Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) die vandaag is gepubliceerd, blijkt dat het aandeel zelfstandigen zonder werkbaarheidsknelpunten nog nooit zo hoog was (52,5%). ze halen veel motivatie uit hun job (voor 90,1% het geval) en leren elke dag uit de ervaringen die ze opdoen (voor 97,3% het geval). De twee andere werkbaarheidsindicatoren werkstress en werk-privébalans scoren duidelijk minder goed. Net als werknemers kampen zelfstandige ondernemers met hoge werkstress.

Zelfstandigen kampen het vaakst met stress als ze personeel tewerkstellen. Daarom wil ondernemersorganisatie Unizo dat administratie eenvoudiger wordt. "Vereenvoudiging en digitalisering moeten de speerpunten van de overheidsdienstverlening zijn", vindt topman Danny Van Assche.

Bijna vier op de tien zelfstandigen heeft te hoge werkstress (38%). Bij ondernemers met personeel is dat zelfs 44%. Dat blijkt dus uit een studie van Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) die vandaag is gepubliceerd.

Na de bekendmaking van de werkbaarheidscijfers bij werknemers, heeft de SERV|Stichting Innovatie & Arbeid nu ook de resultaten van de grootschalige werkbaarheidsmeting bij zelfstandige ondernemers klaar. Daaruit blijkt dat het aandeel zelfstandigen zonder werkbaarheidsknelpunten nog nooit zo hoog was. 52,5% van de zelfstandige ondernemers heeft een kwaliteitsvolle job zonder werkbaarheidsknelpunten. Dat was bij de start van de meting in 2007 slechts 47,7%.

Zoomen we verder in op de cijfers, dan blijken zelfstandige ondernemers vooral goed te scoren op twee van de vier werkbaarheidsindicatoren: ze halen veel motivatie uit hun job (voor 90,1% het geval) en leren elke dag uit de ervaringen die ze opdoen (voor 97,3% het geval). De twee andere werkbaarheidsindicatoren werkstress en werk-privébalans scoren duidelijk minder goed. Net als werknemers kampen zelfstandige ondernemers met hoge werkstress: bijna vier op de tien (37,8%) hebben werkstressklachten. Bovendien worstelen ze vaker dan werknemers met de combinatie tussen werk en privé (29,8%).

Belastingdruk en rompslomp

Na een hoge belastingsdruk is de administratieve rompslomp het grootste probleem, blijkt uit een peiling van Unizo bij 1.200 respondenten. Zelfstandige ondernemers worden gedwongen om te veel tijd en financiële middelen te spenderen aan de administratieve zijde van het ondernemerschap, vindt Unizo. "In tijden van digitalisering en artificiële intelligentie begrijpen kmo's niet dat bepaalde procedures nog steeds traag zijn of dat ze verplicht worden om meerdere keren dezelfde informatie door te geven."

Gezondheidsbudget

Unizo vraagt bovendien dat de overheid een gezondheidsbudget invoert voor ondernemers. Het zou gaan om een bedrag van 1.000 euro, dat in de loop van de carrière verder wordt aangevuld. Met dat geld kunnen zelfstandigen preventief professionele hulp inroepen. "Zo'n gezondheidsbudget is in de eerste plaats een investering, maar zal zich terugverdienen in meer gezonde zelfstandigen en minder uitgaven inzake arbeidsongeschiktheid", zegt Van Assche.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.