WHO waarschuwt voor 'fake news' na tweet Musk over pandemieverdrag

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschuldigde Elon Musk, zonder hem bij naam te noemen, van het verspreiden van "nepnieuws". Aanleiding was een tweet van de multimiljardair waarin hij landen opriep om "geen autoriteit af te staan" in  de context van een voorgestelde internationale overeenkomst rond de bestrijding van pandemieën.

De bewering dat de overeenkomst tot meer macht van de WHO zal leiden is vals, aldus topman Tedros Adhanom Ghebreyesus tijdens een persbriefing in Genève. "Dit is fake news, het zijn de landen die zullen beslissen wat er in de overeenkomst staat. Als een politicus, zakenman of iemand anders in verwarring is over wat de overeenkomst wel of niet is, willen we dat graag bespreken of uitleggen."

De lidstaten begonnen eind februari te onderhandelen over een ontwerpovereenkomst van een pandemieverdrag. Het doel, dat volgens sommigen onhaalbaar is, is dat het in mei 2024 door de Wereldgezondheidsvergadering wordt uitgevoerd. 

De WHO heeft zich in het verleden ook al boos gemaakt over uitspraken van Elon Musk. Die trekt volgens de organisatie de activiteiten en het onderzoek van wetenschappers in twijfel.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.