WHO waarschuwt dat niet-overdraagbare ziektes worden onderschat

Hart- en vaatziekten, kanker, diabetes en andere niet-overdraagbare ziekten worden volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wereldwijd onderschat. Elke twee seconden sterft er in de wereld iemand jonger dan 70 jaar aan een dergelijke ziekte, meldt de WHO.

De oplossingen zijn bekend, verklaart Bente Mikkelsen, hoofd van de afdeling niet-overdraagbare ziekten (NCD) bij de WHO in Genève. Het gaat om minder roken, gezonder eten, minder alcohol drinken, meer bewegen en een betere luchtkwaliteit.

Zo'n 85 procent van de zieken woont in landen met een laag of gemiddeld inkomen, schrijft de WHO in het rapport. Daardoor hebben ze vaak geen toegang tot een adequate behandeling wanneer ze ziek worden. Als er 140 miljard dollar extra vrijgemaakt wordt voor de gezondheidszorg tegen 2030, kan dat een economisch voordeel van 2,7 biljoen dollar opleveren in deze landen, meent de WHO. Dat komt onder andere omdat zieken de juiste behandeling kunnen krijgen en zo opnieuw aan het werk kunnen.

Niet-overdraagbare ziekten liggen aan de basis van 74 procent van alle sterfgevallen wereldwijd, aldus het rapport. Als bekende en doeltreffende maatregelen worden genomen, kunnen tegen 2030 wereldwijd 39 miljoen levens worden gered, klinkt het nog.

Daarnaast heeft de WHO een interactief dataportaal gelanceerd waar de situatie per land bekeken kan worden. Daaruit blijkt dat onder meer Zweden, Noorwegen, Italië en Australië het minst getroffen worden door niet-overdraagbare ziekten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.