WHO verklaart polio-uitbraak in Oekraïne officieel voorbij

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de polio-uitbraak in Oekraïne officieel voorbij verklaard. In oktober 2021 werd het virus opgemerkt, waardoor de noodsituatie in de getroffen oblasts werd afgekondigd, maar nu zijn de gezondheidsautoriteiten erin geslaagd het virus een halt toe te roepen. Niet evident te midden van oorlog, zo zegt Hans Kluge, arts en regionaal directeur voor Europa binnen de WHO.

"Ondanks de ongekende uitdagingen, zijn de stappen die het Oekraïense ministerie van Volksgezondheid heeft genomen om de verspreiding van het virus in Oekraïne en buiten de grenzen van het land tegen te houden, enorm prijzenswaardig", aldus Kluge. 

Het virus werd voor het eerst gedetecteerd in het najaar van 2021 bij een kind. Het zou vanuit Pakistan zijn geïmporteerd, maar werd eerder ook al opgemerkt in Tadzjikistan. In december raakte een tweede kind verlamd en negentien andere nauwe contacten testten positief zonder symptomen te hebben ontwikkeld.

Onmiddellijk na de uitbraak werden responsewerkgroepen in de getroffen oblasts opgericht met de hulp van experts van de WHO en het Wereldinitiatief voor de Uitroeiing van Polio (GPEI). In december besloot het Oekraïense ministerie van Volksgezondheid een grote inhaalcampagne te lanceren. Zo werden kinderen tussen zes maanden en zes jaar die niet de juiste doses hadden kregen, alsnog ingeënt tegen het virus. De campagne begon in februari 2022, net voor Rusland zijn aanvalsoorlog in Oekraïne lanceerde, en werd dus bemoeilijkt door het geweld dat om zich heen sloeg.

"De uitbraak is nu voorbij, maar ons werk om polio en andere door vaccinatie te voorkomen ziektes tegen te gaan gaat door ondanks alle obstakels", zo zegt Viktor Liashko, minister van Volksgezondheid. Hij belooft dat zijn ministerie zich blijft inzetten om in het hele land de vaccinatiegraad hoog te houden en routinevaccinaties te garanderen, "om elk kind te beschermen", aldus de Oekraïner.

Het poliovirus wordt overgedragen via water of voedsel dat besmet is door menselijke uitwerpselen. Het treft vooral kinderen en kan verlamming veroorzaken.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.