WHO-topman Hans Kluge krijgt erepenning van Faculteit Geneeskunde van KU Leuven

Hans Kluge, topman van de Europese tak van de Wereldgezondheidsorganisatie, heeft een erepenning gekregen van de Faculteit Geneeskunde van de KU Leuven. Kluge is nog maar de derde persoon die een erepenning ontvangt van de faculteit, na viroloog Peter Piot en fysioloog Emile Boulpaep.

In 1994 behaalde Kluge zijn artsendiploma aan de KU Leuven. Nadien specialiseerde hij zich in tropische en infectieziekten aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Na een korte periode als huisarts werkte Kluge een tijd voor Artsen Zonder Grenzen. In 1999 ging hij aan de slag bij de Wereldgezondheidsorganisatie, waar hij sinds 2020 directeur voor Europa is. In die functie probeert hij een versnelling hoger te schakelen in de strijd tegen ziektes als tuberculose, hiv, diabetes, obesitas en kan ker.

Professor Paul Herijgers, decaan van de Faculteit Geneeskunde, zei dat Kluge de erepenning, behalve voor zijn professionele verdiensten, ook verdient omwille van de waarden die hij uitdraagt. "De KU Leuven en de faculteit hechten groot belang aan het zorgen voor individuen en, in een breder kader, de volledige maatschappij. Dat is exact wat u doet."

Kluge kreeg de penning uit handen van vicerector Biomedische Wetenschappen Chris Van Geet. Zij verwees expliciet naar de aanpak van Kluge van de coronapandemie, en roemde hem ook voor zijn aandacht voor andere infectieziekten. "Hij is een inspiratiebron voor velen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.