WHO keurt twee nieuwe medicijnen goed voor behandeling coronapatiënten

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft twee nieuwe geneesmiddelen goedgekeurd voor de behandeling van coronapatiënten. Het gaat om baricitinib en sotrovimab.

Het middel baricitinib, dat tot nog toe gebruikt werd voor de behandeling van reumapatiënten, wordt in combinatie met corticosteroïden sterk aanbevolen voor patiënten met ernstige COVID-19, klinkt het in een WHO-publicatie in het medisch vakblad The BMJ. Die sterke aanbeveling is gebaseerd op bewijs dat het de kans op overleving verbetert en de behoefte aan extra beademing vermindert.

De WHO-experts stippen nog aan dat baricitinib op dezelfde manier werkt als interleukin-6 receptor blockers, die eerder al een positief advies kregen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Een keuze tussen beide middelen moet worden gemaakt op basis van het kostenplaatje en de beschikbaarheid. De WHO raadt alvast niet aan om beide middelen tegelijkertijd te gebruiken.

Daarnaast beveelt de WHO ook het gebruik van het monoklonaal antilichaam sotrovimab aan. Daar raadt de Wereldgezondheidsorganisatie het gebruik aan bij patiënten die geen ernstige COVID-19 hebben, zij het louter bij patiënten met het hoogste risico op ziekenhuisopname. Eerder zette de WHO reeds het licht op groen voor het monoklonale antilichaam casirivimab-imdevimab.

De nieuwe aanbevelingen zijn gebaseerd op zeven studies bij in totaal 4.000 COVID-patiënten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.