WHO bekritiseert discussie over aantal doden in Gaza

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vindt de discussie over de betrouwbaarheid van het aantal doden dat van de extremistische Palestijnse organisatie Hamas komt, cynisch. De WHO zag jarenlang geen reden om te twijfelen aan de cijfers van de gezondheidsautoriteiten van Hamas, dat over de Gazastrook heerst, zo heeft de WHO-afgevaardigde voor het bezette Palestijnse gebied, Richard Peeperkorn, gezegd.

Of er nu meer of minder slachtoffers zijn: de humanitaire toestand in de Gazastrook is catastrofaal, het aantal doden door Israëlische aanvallen is enorm, zei Peeperkorn. Hij was in Jeruzalem en sprak via een videolink met reporters in Genève. 

Volgens Peeperkorn werken 23 van de in totaal 35 ziekenhuizen in Gaza gedeeltelijk. Er moet soms op de vloer geopereerd worden, zei hij. Eigenlijk is 94.000 liter brandstof per dag voor generatoren nodig om de twaalf  belangrijkste ziekenhuizen in staat te stellen minimale verzorging voor levensgevaarlijke ziekten en verwondingen te bieden. Twee derde van de 72 kleinere medische centra is gesloten. 

Volgens Lynn Hastings, de VN-coördinator voor humanitaire hulp in de bezette Palestijnse gebieden, werden de VN-organisaties voor 7 oktober door Israël met brandstof bevoorraad. Na de terreuraanval van Hamas op Israël op 7 oktober zette Israël de brandstofleveringen stop.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    27 oktober 2023

    Wel , sleepy Joe : het komt niet op een half of anderhalf kind toch ?
    Het wordt hoe dan ook een record score in het schiet kraam !