WGO vraagt China toegang om oorsprong covid te zoeken

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) vraagt China volledige toegang om onderzoek te kunnen voeren naar de oorsprong van het covid-virus. Dat zegt topman Tedros Adhanom Ghebreyesus zondag in een interview met Financial Times.

De WGO wil graag een team sturen naar de plaats waar het virus wellicht de eerste persoon heeft besmet. "We zetten druk op China om ons volledige toegang te geven", zegt Ghebreyesus. "We vragen landen ook om dit op de agenda te zetten bij bilaterale ontmoetingen."

Zolang China niet zijn volledige medewerking verleent, blijven alle mogelijkheden op tafel liggen, aldus Ghebreyesus. Het virus werd voor het eerst opgemerkt in de Chinese stad Wuhan, in december 2019. Mogelijk heeft het daar op een markt voor de eerste keer de oversteek van dier naar mens gemaakt. Een andere theorie is dat het virus uit een laboratorium is kunnen ontsnappen.

Intussen heeft COVID-19 wereldwijd bijna 7 miljoen levens geëist. Nu de herfst eraan komt, stijgt het aantal besmettingen opnieuw en duiken nieuwe varianten op.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.