Wereld Hepatitis Dag: "Krachtigere maatregelen nodig" om hepatitis C uit te roeien

"Hepatitis kan niet wachten", klinkt het in de aanloop naar Wereld Hepatitis Dag donderdag. Elke dertig seconden sterft iemand aan de gevolgen van een hepatitisbesmetting, stelt de World Hepatitis Alliance. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil de vijf vormen van hepatitis - A, B, C, D en E - tegen 2030 de wereld uit helpen. De Belgische HCV-coalitie, een verbond van artsen en zorgdeskundigen, waarschuwt woensdag dat er krachtigere maatregelen nodig zijn. De HCV-coalitie vraagt in het bijzonder aandacht voor gedetineerden.

Hepatitis is een ontsteking van de lever, voornamelijk veroorzaakt door een virale infectie. Over de hele wereld leven 350 miljoen mensen met virale hepatitis, schat de World Hepatitis Alliance. Negen op de tien mensen met hepatitis zouden niet weten dat ze besmet zijn.

In tegenstelling tot hepatitis A en hepatitis B, bestaat er tegen hepatitis C geen vaccin. HCV, het virus dat hepatitis C veroorzaakt, werd pas in 1989 ontdekt. Volgens gezondheidsinstituut Sciensano is het de verraderlijkste vorm van het virus. Uit cijfers van Sciensano, op het dashboard Epistat, blijkt dat in 2021 nog 760 besmettingen met HCV werden opgespoord, waarvan 466 bij mannen. In 2020 werden 772 HCV-besmettingen ontdekt, in 2019 waren dat er 1.326.

Omdat HCV door bloed wordt overgedragen, ontstaan de meeste besmettingen door onveilige injectiepraktijken, onveilige gezondheidszorg en niet-gescreende bloedtransfusies. Druggebruikers lopen een hoger risico om hepatitis C op te lopen, wat voornamelijk veroorzaakt wordt door het delen van naalden om drugs te spuiten. HCV kan ook doorgegeven worden van een besmette moeder op haar baby en via seksuele praktijken die leiden tot een blootstelling aan bloed. 

De symptomen - koorts, vermoeidheid, verminderde eetlust, misselijkheid, braken, buikpijn, geelzucht - zijn eerder vaag. Nieuwe HCV-infecties verlopen bovendien meestal asymptiomatisch. Een chronische HCV-infectie (langer dan zes maanden) kan leiden tot ernstige leverschade, zoals cirrose en leverkanker. Een vroegtijdige diagnose kan niet alleen gezondheidsproblemen, maar ook de overdracht van het virus tegengaan. Daarom raadt de WHO aan om mensen die een hoger risico lopen op een HCV-besmetting, te testen.

Bij gedetineerden komt hepatitis C zeven keer vaker voor dan bij de algemene bevolking, zegt de Belgische HCV-coalitie. En net die mensen hebben niet dezelfde toegang tot behandelingen. "Sinds enkele jaren beschikken we over doeltreffende en veilige behandelingen waarmee we bijna alle patiënten kunnen genezen, en we hebben dus theoretisch de unieke mogelijkheid om dit virus in België volledig uit te roeien", stelt de HCV-coalitie. "Er is geen nood aan meer middelen, alleen moeten ze op de juiste manier ingezet worden", besluit dokter Stefan Bourgeois van het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Edward Wouters

  29 juli 2022

  .
  P.s: " .. we hebben dus theoretisch de unieke mogelijkheid om dit virus in België volledig uit te roeien"

  Een virus KAN je gewoonweg NIET ofte NOOIT uitroeien, dus zoiets beweren is zuiver charlatanisme, kwakzalverij.

  De oceanen (72% van het aard-oppervlak) zitten VOL met virussen, en ze muteren constant..
  .

 • Edward Wouters

  28 juli 2022

  .
  De "non-A / non-B" Hepatitis is iets wat Moliere zou noemen, "La maladie imaginaire".

  Met andere woorden: van een conditie, veroorzaakt door (foute) levens-gewoonten en (dito) levens-hygiene, laat staan regelrechte vergiftiging, intoxicatie, chronisch of acuut, maakt men een virus-infectie.

  Dat is handig, een virus is onzichtbaar, en zelfs met een peperdure elektronen-microscoop (enkel farmaceutische multinationals kunnen zich dat permitteren), blijft het dikwijls 'gissen' met veel kunst-en-vliegwerk.

  - Paracetamol (Perdolan. Tylenol, Panadol, Doliprane, ..)

  - Pyrethrinen ('natuurlijke' insecticides) in spuitbussen

  - Illegale intra-veneuze drugs van slechte kwaliteit

  - het snuiven van organische (lijm)-oplosmiddelen & thinners

  - etc.

  - en last but not least "ethylisme" (drank- & alcohol-misbruik)

  kunnen allen leiden tot leverschade en tot ernstige (terminale) leverschade, zoals cirrose en leverkanker.

  En laat het nu juist de populaties in de gevangenissen zijn, die voor zulke (foute) 'habits' net 7 keer gevoeliger zijn.

  Als er in een fabriek, waar eythyl-lood wordt verwerkt, plots heel wat arbeiders Saturnisme krijgen, gaan we dan ook bij voorkeur veronderstellen dat er een besmettelijk virus rondwaart in het fabriek ?

  Een virus heeft een incubatietijd van maximum enkele dagen, en daarna komt onze afweer op de proppen.. met of zonder symptomen, en na een week is het virus uitgebrand en neemt ons specifiek (adaptive) immuun-systeem de opruimings-werken (van cel-debris en viraal afval) voor haar rekening.

  Maar met het uitvinden van de imaginaire Hepatitis-C, slaan we via de farmaceutische industrie, 2 vliegen in 1 klap:

  - Paracetramol (de nummer 1 oorzaak ter wereld, voor de nood aan acute lever-transplantaties), wordt uit de tocht gezet, (tezamen met de andere oorzaken, zie hoger).

  - Een nieuwe markt voor het promoten van chemotherapie (anti-virale middelen, DNA-chain terminators), en Interferonen (peperduur), wordt zo onderhouden, tot maximalisatie van aandeelhouders-waarde.

  En daar doen we het uiteindelijk toch voor ? Zodat onze kinderen kunnen studeren, en voor de Porsche en de maitresses ?

  .