"We moeten stoppen met te veel te zeuren" (Erika Vlieghe)

Infectiologe Erika Vlieghe heeft zondag in De Zevende Dag op VRT een oproep gedaan om "minder te zeuren". Vlieghe ontkent niet dat de hele coronacrisis en de coronamaatregelen voor iedereen zwaar wegen, maar het helpt volgens haar niet om daar steeds over te klagen.

"Als we heel vaak tegen elkaar zeggen: 'Het is verschrikkelijk en we houden het niet meer vol', dan hou je het ook niet meer vol. Ik wil op geen enkele manier ontkennen dat dit loodzwaar is voor iedereen en zeker voor een heleboel groepen zoals heel kwetsbare mensen of onze jongeren, dat is zonder twijfel zo. Maar tegelijk denk ik, ik heb dat nog al eens gezegd en ik ga dat ook eens op een trui laten zetten: we moeten stoppen met te veel te zeuren."

De infectiologe wijst er op dat in vergelijking met een jaar geleden heel wat vooruitgang is geboekt. "Exact een jaar geleden hadden we de eerste coronapatiënt en hadden we in een paar containers in ons ziekenhuis een testeenheid ineengeknutseld. Die werd bestormd door mensen die uit Italië terugkeerden. We konden toen enkele tientallen tests per dag uitvoeren, nu kunnen we er vele tienduizenden doen."

"We hebben een hele vaccinatiestrategie. Die gaat te traag naar onze zin, maar de woonzorgcentra zijn wel zo goed als helemaal ingeënt. Daar daalt de mortaliteit en zien we veel minder uitbraken. Dat is een enorme vooruitgang die we veel te weinig zien en waar we te weinig over spreken. Maar het gaat wel degelijk vooruit."

> Lees ook: Bericht van een zagende huisarts voor Erika Vlieghe

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Jacques GOETHALS

    01 maart 2021

    Alle dagen opnieuw hetzelfde: dezelfde vragen, dezelfde antwoorden, dat is pas eindeloos.
    Volledig akkoord met Erika Vlieghe, die alles even in perspectief zet.
    Hoe lukken wij erin onze patiënten met kanker, multipele sclerose, Parkinson, Diabetes enz. het te doen uithouden? Zij houden het uit. En wij tonen onze sympathie

  • Mario DEKENS

    01 maart 2021

    Misschien moeten we beter stoppen met te doen alsof we goed bezig zijn.... Voorste: complete lockdown gedurende 3 weken, goede contracttracing, duidelijkheid omtrent testen voor mensen die buitenlandse reizen doen en België ( terug ) binnenkomen, alleen zo kunnen we deze epidemie volgens mij stoppen. Durf eens te kijken naar landen die deze aanpak doen/deden en hoeveel vrijheid zij ondertussen hebben, hun economie weer draait, enz.
    Oei, ik ben aan het zeuren zeker .....?

  • Olga VAN DE VLOED

    01 maart 2021

    Ook ik deel de mening van Erika Vlieghe.
    Als men wil dat de mensen het volhouden - en dat is nodig als je gewoon naar de cijfers kijkt - dan moet iedereen dringend wat meer positieve berichten beginnen delen. Ook de media moeten stoppen met enkel het slechte nieuws en wat er misloopt te communiceren. Iedereen heeft nood om te horen wat er goed gaat en dat is veel.