Vrouw sterft aan botulisme na restaurantbezoek in Bordeaux

In Bordeaux zijn een tiental mensen het slachtoffer geworden van botulisme nadat ze afgelopen week allemaal huisbereide geconserveerde sardienen aten in hetzelfde restaurant. Een persoon, een vrouw van 32, is inmiddels overleden. Dat hebben de autoriteiten bevestigd.

De Franse departement voor Volksgezondheid zei dinsdag dat een persoon was overleden aan botulisme, op een totaal van tien gevallen. Dokter Bejamin Clouzeau uit het Pellegrin ziekenhuis in Bordeaux telde woensdagochtend al twaalf gevallen, waarvan acht bij hen zijn opgenomen. Er zou sprake zijn van enkele patiënten op intensieve zorgen en ademhalingsproblemen.

Volgens dokter Clouzeau gaat het om Canadezen, Ieren en Amerikanen. "Er zijn andere gevallen die verband houden met de uitbraak in Bordeaux, waaronder een Duitser die was vertrokken en werd verzorgd in zijn eigen land en het blijkbaar goed doet", gaat hij verder.

Alle slachtoffers schoven tussen 4 en 10 september aan bij het restaurant 'Tchin Tchin Wine Bar' in Bordeaux. De autoriteiten sporen andere bezoekers die symptomen als diarree, braken en gezichtsverlies merken, aan om zich bij een dokter te laten nakijken.

Op basis van monsters uit het restaurant proberen laboranten de ziekte "biologisch te bevestigen". Aangezien de incubatietijd kan variëren van een paar uur tot een paar dagen, kunnen andere gevallen die verband houden met het restaurant niet worden uitgesloten, aldus de gezondheidsautoriteiten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.