Vorig jaar zo'n 6.000 extra overlijdens

Vooral door corona en andere infectieziekten noteerde België in 2022 ongeveer 116.500 overlijdens. In vergelijking met de vorige jaren is dat een stijging van 5,5%, wat gelijkstaat met ongeveer 6.000 extra sterfgevallen. Dat blijkt uit cijfers van Statbel. De stijging is het meest zichtbaar bij vrouwen en 85-plussers.

Het jaar 2020 werd buiten beschouwing gelaten omdat de coronapandemie toen sterk speelde. Ook in 2022 is het coronavirus opnieuw verantwoordelijk voor heel wat sterfgevallen. "We werden dan wel minder ziek van de omikronvariant, toch zie je dat het virus bij de oudere bevolking met onderliggende aandoeningen voor hogere sterftecijfers zorgt", aldus biostatisticus Geert Molenberghs. "2021 was een jaar van beperkingen op sociale contacten. 2022 was daarentegen een terugkeer naar de normaliteit. Tegen die achtergrond kunnen we natuurlijk verwachten dat bepaalde infecties terugkeren."
De grootste stijging deed zich voor bij 85-plussers en oudere vrouwen. Niet onlogisch omdat die groep uit 
veel meer vrouwen bestaat. 
Meer sterftes in Vlaanderen
Ook regionale verschillen doen zich voor. In 2022 lag met 6,8% het Vlaamse Gewest een stuk voor op de stijging met 4,6% voor het Waalse Gewest, maar al bij al bleven die verschillen beperkt. Geert Molenberghs herinnert eraan dat het contactgedrag van Vlamingen en Walen wat verschilt. "De zuidelijke bevolking heeft eerder lokaal contact, met buren en vrienden. In Vlaanderen is het verenigingsleven meer uitgebouwd. Die verschillen in contacten kunnen daar voor iets tussen zitten, maar we mogen niet overdrijven. Toeval speelt wellicht ook een rol."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.